Gradonačelnik Rakić o novom parku na mostu na Ibru

Posle noćašnje akcije uklanjanja barikade na glavnom mostu na Ibru, građane je u rano popodne dočekalo iznenađenje u vidu montažnog parka preko asfalta na mostu. Planom gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, na mostu će biti sagrađen "park mira", koji će se sastojati od travnate površine, žardinjera sa tujama, pešačke zone, a bez automobilskog saobraćaja. Gradonačelnik Rakić kaže da je noćas, nakon uklanjanja barikade, kako kaže, sam "u trenutku" došao na ovu ideju, uz konsultaciju sa Vladom Republike Srbije, nakon čega je obavestio gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, koji ga je podržao i odlučio da se i on pridruži ovoj akciji i produži park na drugoj polovini mosta, ka južnoj strani. 
 
Sa gradonačelnikom Rakićem smo razgovarali na glavnom mostu, usred mase u kojoj je bilo kompletno političko rukovodstvo, višeg i nižeg ranga sa Severa Kosova, uključujući i komandni sastav Kosovske policije sa Severa Kosova, šefove pojedinih državnih institucija, uz brojne medijske ekipe lokalnih, kosovskih i međunarodnih agencija, karabinjere, pripadnike EULEX policije i KFOR-a, radnike komunalnih preduzeća.
 
Šta se tačno sada događa? 
 
Doneo sam odluku da na glavnom mostu na Ibru, koji deli dva grada, izgradim jedan "park mira". Ponudio sam da to isto uradi i gradonačelnik Južne Mitrovice, koji je podržao moju odluku i složio se da ovako nešto, u ovom trenutku, treba da postoji, te da će i on u nastavku ovog parka, takođe izgraditi "park mira", koji će pokazati svima da dva grada ne treba više da budu podeljeni. Tačno je da ovuda i dalje neće moći da prolaze automobili, ali kao što vidite, i sa jedne i sa druge strane, pešaci mogu slobodno da hodaju. Pokušavamo da pokažemo i svetu da Srbi nisu ti koji su za podizanje granica. Odlučili smo, uz konstulaciju sa Vladom Republike Srbije, da uradimo ovako nešto i da pokažemo da može drugačije da se živi. 
 
Otkud odjednom ovolika promena? Do pre samo nekoliko dana, u gradu se mogla čuti informacija da se barikada neće tek tako ukloniti. Svih ovih godina, barikada i glavni most na Ibru su se doživljavali kao simbol otpora Severa Kosova integraciji u kosovske institucije. Otkud tolika promena da odjednom sada želimo da izgradimo "park mira"?
 
Pa uvek su srpsku stranu optuživali da je želela da podigne barikadu otpora. Ja mogu da kažem da to nije bila barikada otpora niti albanskoj strani, niti međunarodnoj zajednici, već je to bio simbol straha za gole živote, simbol straha za živote svoje porodice, za živote Srba sa Severa, jer nikad nismo imali situaciju u kojoj su Srbi sa Severa pokušavali da pređu na jug, već upravo suprotno. Zato pozivam sve usijane glave, ali i posebno gradonačelnika Južne Mitrovice – da podrži ovu akciju. I on se složio da u nastavku dopuni ovaj "park mira", a sve u cilju normalizacije odnosa; da pokažemo svetu i međunarodnoj zajednici da Srbi nisu bauk, kao što su nas predstavili, već da su nam nametnuli takvu etiketu. Želimo da se predstavimo u drugačijem svetlu.
 
Pomenuli ste strah stanovništva. Na čemu je bio zasnovan strah građana sa Severa Kosova?
 
Taj strah je bio zasnovan na neopravdanim upadom jedinice ROSU na Sever i tada su i krenule barikade; strah u vezi sa tim da su svih ovih godina, posle '99, Albanci masovno pokušavali da pređu na Sever, iako za to nije postojao razlog. Kao što i sami znate, postoji dosta građana Južne Mitrovice, koji žive ovde na Severu i koji nikada nisu masovno jurišali da se vrate u svoje domove na jug. 
 
Kakve garancije građani sa Severa imaju da neće biti sličnih akcija upada u budućnosti?
 
Pa garancije su te da je Briselskim sporazumom dogovoreno da neće biti nasilnog upada jedinica ROSU. To je jedna instanca koja je viša i od Ustava Kosova i od Ustava Republike Srbije. Ta garancija nama daje nadu i uliva poverenje da jedinice ROSU neće upadati na Sever. 
 
Da li su Vam poznate informacije da su od ranog jutra, neki građani, koji prelaze iz južnog u severni deo grada, počeli da provociraju neke stanovnike ovde? Zapravo, neke stanovnice su nam se danas požalile, uključujući i našu novinarku, da su doživele neprijatnosti i da su ih građani sa juga jutros provocirali? 
 
Čuo sam za te inforamcije. Ne znam da li su proverene. Upravo iz tog razloga, ovaj "park mira" bi trebalo da pokaže da se još nisu možda stekli uslovi za normalizaciju odnosa i smirivanje tenzija. Ali će dva gradonačelnika svakako pokušati da spoje dva grada u onom smislu da i jedni i drugi imaju poverenje, jer bez poverenja građana, mi ne možemo dalje funkcionisati. Moram reći da je lako suzbiti emocije kod političara, ili kod gradonačelnika. Međutim, emocije kod naroda i dalje postoje. Koliko juče, na ovom mostu su bili najveći sukobi, tako da nam je potrebno još dugo vremena, ali sve ide ka tome da pokažemo da Srbi nisu krivci za nastalu situaciju u Mitrovici. 
 
Dok ste na samom početku govorili o "parku mira", stiče se utisak da ovo što se dešava, nema veze ni sa kakvom političkom odlukom?!
 
To je lično moja odluka, kao gradonačelnika, a koju je podržavo gradonačelnik Južne Mitrovice. Samim tim, kad dva gradonačelnika nađu zajednički jezik i podrže jednu ovakvu akciju, mislim da će i narod podržati ovu odluku. 
 
Za građane je ovo danas veliko iznenađenje. Sama akcija uklanjanja barikada nije, ali sam ovaj čin – 'ceremonija' na mostu jeste veliko iznenađenje. Verovatno je bilo potrebno izvršiti pripreme pre nego da se okupe svi ovi ljudi i preduzmu konkretni koraci u ovom poslu. Zašto javnost nije bila obaveštena u proteklim danima o akcijama koje ste preduzimali Vi i gradonačelnik Južne Mitrovice?
 
Ovo su odluke koje su donete u trenutku. Nije bilo ništa planirano. Nakon uklanjanja barikade, ja sam tu odluku doneo u trenutku, tako da nismo imali ni vremena, ni prostora da obavestimo javnost. 
 
 
Tako je. 
 
Pošto kažete da je ovo Vaša odluka i odluka gradonačelnika Južne Mitrovice, a radi se o veoma osetljivom pitanju kao što je glavni most, smete li da ponesete taj rizik – može li takvo jedno pitanje da se rešava ad hok, s obzirom na to da ste rekli da ste u trenutku doneli odluku? 
 
Ja sam ovu odluku doneo uz konsultaciju Vlade Republike Srbije. Vlada Republike Srbije je podržala moju ideju, nakon toga obavestio sam gradonačelnika Južne Mitrovice, on je podržao tu ideju i nakon toga smo krenuli. 
 
I sve to u noćašnjim satima?
 
Da. 
 
Sa kim ste u Vladi Srbije razgovarali?
 
Sa Vladom Srbije u kompletnom sastavu. 
 
Oni rade tako kasno?
 
Da. Oni po potrebi rade i do kasno. 
 
Verujete li da će ovo biti "park mira"? Šta obećavate građanima od današnjeg datuma do istog datuma sledeće godine?
 
Građanima obećavam sigurnost, bezbednost. Sam čin uklanjanja barikada ništa neće promeniti na Severu. Mogu da im poručim, a poručujem usijanim glavama sa juga – da ne pokušavaju ništa na Severu, jer će biti sankcionisani. Gradonačelnik Južne Mitrovice i KPS stanica na Severu će i dalje biti prisutni na mostu i održavati mir, red i bezbednost. 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.