Gradonačelnici u zadnji čas odbili da se sastanu sa Editom Tahiri

20:00 – Savetnica zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri – Arijeta Redžaj, potvrdila je za KoSSev da se Edita Tahiri nije danas sastala sa političkim rukovodstvom sa Severa Kosova i navela da je sastanak odložen za narednu nedelju.

19:00 – Gradonačelnici severnih opština sa ostalim rukovodstvom severnih opština danas se ipak nisu sastali sa zamenicom kosovskog premijera, Editom Tahiri u Severnoj Mitrovici. Iako je taj sastanak ranije planiran u Prištini, od njega se u toku današnjeg dana odustalo, nakon što su srpski gradonačelnici odbili da se sastanu sa zamenicom kosovskog premijera. Umesto nje, sastanku sa severnim rukovodstvom u zgradi EULEX-a prisustvovala je zamenica šefa misije američke ambasade iz Prištine, Dženifer Bakus.

Gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović, potvrdio je za KoSSev da do sastanka sa Editom Tahiri nije došlo jer, kako kaže, srpski predstavnici sa Severa nisu zadovoljni načinom na koji se ona odnosi prema njima.

"Poslednji put, kada smo bili u Prištini, ona nas nije prihvatila, maltene ni kao sagovornike. Rekla nam je da sa nama nema o čemu da razgovara i da mi nismo za nju strane u razgovoru, a onda kada je ona trebalo da dođe kod nas – o čemu bismo mi sa njom razgovarali?!" rekao je Vulović za naš portal.

Na naše pitanje kada i o čemu su srpski predstavnici razgovarali sa Editom Tahiri, Vulović je rekao: "Ona je sve vreme nametala svoje stavove, koje mi nismo prihvatili. Mi smo izašli na statusno neutralne izbore po kosovskom zakonu, koji je jako dobar izborni zakon, a ona od nas očekuje sada da mi prihvatimo i sve njihove zakone. Mi smo već napravili dosta ustupaka, i to ni na našu štetu, ni na njihovu. Ona jednostavno ne razume našu poziciju".

Iako još uvek nije potvrđen, Tahirin dolazak u Severnu Mitrovicu planiran i za sutra – sastanak sa šeficom Civilne kancelarije, Adrijanom Hodžić

Tahirin dolazak u Severnu Mitrovicu je planiran i za sutra, kada bi trebalo da se sastane sa šeficom Civilne kancelarije Adrijanom Hodžić. U izjavi za KoSSev, Adrijana Hodžić kaže da održavanje ovog sastanka nije još uvek potvrđeno, a na pitanje o čemu će razgovarati ukoliko bude došlo do sastanka, Hodžić kaže da nema striktne agende, već da je cilj da zamenica kosovskog premijera obiđe i podrži Civilnu kancelariju u Severnoj Mitrovici.

"Pa nemamo neku agendu za razgovor sutra. Ukoliko bude došla, ona će jednostavno obići Kancelariju i pružiti nam podršku," rekla je Hodžić.

KoSSev je ranije danas javio, prema nezvaničnom izvoru, da je današnjem sastanku sa predstavnicima Srba i američke ambasade u zgradi EULEX-a prisustvovala i zamenica kosovskog premijera, Edita Tahiri, ali su nakon ovog sastanka, stigli nezvanični demantiji da je ona prisustvovala sastanku.

Severnu Kosovsu Mitrovicu danas je posetio i oficir za vezu Srbije pri misiji Evropske unije u Prištini, Dejan Pavićević koji je razgovarao sa čelnicima Zdravstvenog centra u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i upoznao se sa problemom nestašice lekova u gradu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.