Gradonačelnici severnih opština zamrzli kosovske predizborne aktivnosti

17:40 – Srpska lista obustavila predizbornu kampanju
 
Srpka lista odustaje od predizborne kampanje za kosovske parlamentarne izbore. Kako se navodi u saopštenju ove liste, ona najoštrije osuđuje odluku CIK-a da promeni biračke odbore, kao i nezvaničnu najavu oko raspodele mandata i mogućnosti da se za manjinske liste postavi cenzus od 70.000 glasova. U saopštenju se dodaje da Srpska lista traži da CIK poništi ovakve odluke i jasno dematuje slične navode.
 
"Predstavnici Srba, gradonačelnici, i kandidati Srpske liste južno i severno od Ibra, potpuno su jedinstveni u ovom stavu. Pozivamo sve relevantne faktore, uključujući međunarodnu zajednicu, da reaguju na surovo kršenje zakona koje direktno ugrožava Briselski sporazum, ali i prava na demokratsko izražavanje volje zajednica na Kosovu," stoji u saopštenju. 
 
14:10 – Gradonačelnici četiri opštine na Severu Kosova zamrznuli su danas sve aktivnosti vezano za kosovske parlamentarne izbore koji se održavaju 08. juna i na kojima je prijavljena i zajednička srpska lista.
 
U saopštenju koje je stiglo sa mejl adrese Zajednice srpskih opština sa potpisima četiri gradonačelnika, navodi se da je ova odluka doneta usled navodne promene biračkih odbora od strane CIK-a. Gradonačelnici su zatražili i uklanjanje znakova i obeležja državnosti sa glasačkog listića. Oni su upozorili da ukoliko se njihovi zahtevi ne budu ispunili, biće primorani da u dogovoru sa građanima preispitaju svoju odluku o učešću na izborima. 
 
KoSSev nezvanično saznaje da se ova odluka odnosi na predlog članova biračkih odbora sa Severa Kosova koji je opštinska izborna komisija poslala CIK-u, a što je CIK kasnije promenio, ubacivši i albanske članove biračkih odbora.
 
"S obzirom na promenu odluke CIK-a, a koja se odnosi na sastav biračkih odbora, donesene u suprotnosti sa etničkim sastavom stanovništva u našim opštinama, (kao i na sastav, prim. red.) biračkih spiskova, (a što je, prim. red.) u skladu sa važećom regulativom, predviđenim rokovima i upustvima CIK-a, želimo da vas upoznamo sa našom odlukom kojom se zamrzavaju sve izborne aktinosti do daljnjeg, kako bi se povukle odluke CIK-a kojima se krši zakon i manjinska prava. O svemu će biti obaveštene i relevantne međunarodne institucije i njihovi predstavnici na Kosovu. Smatramo da ukoliko Albanci imaju pravo da budu u biračkim odborima na severu Kosova, samim tim zahtevamo da se i Srbima omogući da budu u biračkim odborima u opštinama u južnom delu Kosova," navodi se u ovom saopštenju.
 
Gradonačelnici su takođe potvrdili da Srbi žele da izađu na izbore i optužili CIK za diskriminaciju i rasizam, te upozorili da će preispitati svoju odluku o učešću na parlamentarnim izborima ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune. 
 
"Srbi sa severa Kosova hoće da preuzmu sudbinu u svoje ruke, žele da učestvuju na izborima, ali ovo što radi CIK je primer diskriminacije i rasizma. Ukoliko se ne ispune naši zahtevi, bićemo primorani da u dogovoru sa građanima preispitamo odluku o učešću na izborima," stoji u saopštenju. 
 
Kampanja za kosovske izbore počela je juče i traje do 6. juna u ponoć. Još ove godine, po starom izbornom zakonu Kosova, za 120 mesta u kosovskom parlamentu, dvadeset mesta je rezervisano za manjinske zajednice – 10 mesta za Srbe i 10 za ostale. 
 
Po prvi put kandidati koje podržava država Srbija i dosadašnje srpske političke partije u kosovskom parlamentu biće na jednoj listi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.