Građani o slobodi medija: Autocenzura sve prisutnija, mediji kontrolisani, stvarnost nije kako izveštavaju

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija. Udruženje novinara Srbije oglasilo se proglasom, pozivajući kolege da u 11.55, na pet minuta "gromoglasnom tišinom" – prekidanjem emitovanja vesti i informacija – ukažu na, kako ističu, "ugroženu slobodu medija", jer "novinari nisu nikada bili u težem ekonomskom položaju i pod većim pritiscima". Njihove kosovske kolege u podne protestuju pred zgradom Vlade u Prištini, pod sloganom – "Govori, ne ćuti". Na Severu KiM-a, novinari i urednici lokalnih medija diskutuju o upravo lokalnim medijima i društvu. A šta građani Kosovske Mitrovice na ovaj svetski dan misle o slobodi medija, ima li je i kakva je ona na Kosovu? Neki od njih, uobičajeno, nisu bili raspoloženi za razgovor. Oni koji su, ipak, u našoj tonskoj anketi na mitrovičkim ulicama, odgovarali na pitanja – smatraju da slobode medija nema, ili da je ograničena, te da je to slučaj i na KiM-u. Medijima, po sopstvenom priznanju, uglavnom ne veruju. Poslušajte šta su još naši sagovornici rekli

"Ne znam, ne bih, žurim, situacija dosta teška"

"Ne znam, života mi, ja sam sa sela"; "Ne znam, Bogami, ništa ja da vam kažem…"; "Izvini žurim"; "Nisam ja za to"; "Ne bih da komentarišem, jer je situacija ovde dosta teška" – bili su takođe neki od odgovara građana Kosovske Mitrovice.

Sve je kontrolisano, cenzura je svuda

"Ne. Mislim da je sve kontrolisano. Malo je verovatno da ima ljudi koji dođu na vlast i kojima je u interesu da mediji budu slobodni. Moje lično mišljenje je – to je jedan od razloga da duže ostanu na vlasti," kaže jedan od Mitrovčana, odgovarajući na pitanje ima li danas slobode medija.

Dodaje i da je medijska sloboda na KiM-u "kao i svuda".

"Cenzurisano je dosta, nije to samo na Kosovu, to je svuda, u okolnim zemljama i svuda u svetu," objašnjava i kaže da medijima veruje "u malom procentu":

"Ne nešto mnogo, ali čisto ono što mislim da mi treba, u to verujem."

Proglas Udruženja novinara Srbije

Sloboda medija u Srbiji je ugrožena jer novinari nisu nikada bili u težem ekonomskom položaju i pod većim pritiscima.

Izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu.

Posledica je siromašenje medija, njihova zavisnost od centara moći, tabloidizacija, pad etičkih standarda, autocenzura i visok nivo klijentelizma.

Sada čak i Ministarstvo kulture i informisanja priznaje da treba utrostručiti izdvajanja iz budžeta opština i gradova za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja.

U godini za nama vlast, ali i opozicija, demonstrirali su bahat odnos prema novinarima i medijima. Urednici su ekspresno smenjivani ili nezakonito otpuštani, a novinari su diskriminisani zbog uređivačke politike svojih redakcija.

UNS zato zahteva:

– Da Vlada pokrene izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi obaveza svih nivoa vlasti bila da raspisuju konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja i da za te namene lokalne samouprave (osim velikih gradova) izdvajaju najmanje dva odsto svojih budžeta. Kao garancija za izvršenje ove obaveze treba da budu predviđene i kazne za funkcionere lokalne samouprave ako ne izdvoje novac za projektno sufinansiranje medija;

– Da Vlada i medijska zajednica uspostave dijalog o važnim pitanjima medijskih sloboda i potrebe unapređenja kulture javne komunikacije značajne za demokratizaciju srpskog društva;

– Da Vlada što pre reši status Novinske agencije Tanjug i dovrši privatizaciju Večernjih novosti i Politike;

– Da u izradi Strategije razvoja sistema javnog informisanja i medijskog zakonodavstva postojanje socijalnog dijaloga u medijima bude važan kriterijum za podršku države medijima;

– Da Vlada pruži svu neophodnu podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubice jagodinskog novinara Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.

– Da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije, umesto što godinama bez rezultata, po prijavi NUNS-a, istražuje odgovornost novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.

– Da se pregovarački tim Vlade Srbije za pregovore sa kosovskim institucijama najzad zauzme za zaštitu interesa srpskih medija na Kosovu i Metohiji a posebno za formiranje nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati celo Kosovo i Metohiju, imati nezavisan Upravni odbor i finansiranje.

Autocenzura sve prisutnija

Još jedan od naših mlađih sagovornika smatra da sloboda medija uopšte ne postoji. Ona se "nazire" samo na pojedinim medijima, smatra:

"Autocenzura je sve prisutnija, dok se nekakve medijske slobode naziru samo na nerazvijenim elektronskim medijima."

On, istovremeno, ne veruje "nijednom mediju u potpunosti".

"Ja lično ne verujem nijednom mediju u potpunosti, ali smatram da čitanjem i praćenjem vesti na više portala može da se sagleda neka šira slika, ili da se shvati šta je istina. Međutim, tu istinu ne možemo naći ni u jednom mediju na Kosovu. Tako da sam uvek skeptičan kada su domaći izvori u pitanju," naveo je on.

Mediji nisu slobodni u potpunosti, vlast ih kontroliše

Da mediji nisu slobodni smatra i jedna od naših sagovornica.

"Ima slobode medija, ali ne u potpunosti. Znači da su mediji ograničeni u svom radu," rekla je ona. 

Na pitanje ko ih ograničava, ona kaže da to čini "vlast" i da je takav slučaj i sa slobodom medija na Kosovu.

"Isto. Ograničeni su od strane vlasti," objašnjava i dodaje da medijima samo "donekle" veruje.

Stvarnost nije onakva kako mediji izveštavaju

Ima li danas slobode medija, pitali smo i jednu stariju Mitrovčanku. Ona kaže da je nema:

"Stvarnost nije onakva kako izveštavaju, sasvim je drugačija, nisu činjenice tu".

A za slobodu medija na Kosovu navodi da "ne vidi da je dobra" i da je "ista, kao i svuda". 

"Ja u ovim godinama koje imam, ne verujem medijima. Nekad je bilo šta napišu da je tačno, a sad – ništa im ne verujem," dodaje. 

Mediji rade za određene grupacije, iluzorno pričati o nezavisnom novinarstvu

"Ima i nema. Neki mediji jesu donekle korektni. Ima dosta medija i koji rade za određene grupacije. Ili su to političke stranke, ili kako su kome naklonjene ovako," smatra još jedan naš stariji sagovornik. 

On kaže i da je na KiM-u "malo teže" govoriti o slobodi medija, jer "nema ni države, nema ništa i ne može da se da ocena". 

Na pitanje da li veruje medijima, odgovara sa – "i da i ne":

"Obično donosim neki svoj sud. Slušaš i jedno i drugo i tražiš neku sredinu. Nikako se ne treba orijentisati striktno prema medijima. Ima onih koji korektno rade, ali ima dosta koji su opredeljeni. Tako da o tom nezavisnom novinarstvu, to je iluzorno pričati,  u svetu i kod nas."

Vagaju, mere, preskaču, na Kosovu smo izgubili i slobodu govora i način življenja

"U nekim slučajevima ima i slobode medija, ali ima dosta i nedozvoljavanja da se neke stvari iznose, preskaču se, mere se, vagaju se zapravo zbog određenih situacija," kaže još jedan od naših sagovornika.

Smatra da slobode medija, ipak, ima, a o ovoj slobodi na KiM-u kaže: 

"Pa na Kosovu mi nemamo, tako reći, ništa apsolutno slobodno. Pogotovo srpski narod, mogu da kažem da je izgubio svaku slobodu – i slobodu kretanja, i govora i načina življenja i, takoreći, nalazimo se u jednoj situaciji kao u privremeno zaposednutoj teritoriji od strane druge države."

Ne može, dodaje, da donese konačan sud o tome da li veruje medijima, ili ne:

"U poslednje vreme sam prestao i da čitam. Uzmem jednom nedeljno i ne mogu da dobijem pravu sliku, da vam kažem otvoreno."

Novinari pišu gluposti, bave se svakojakim stvarima, sloboda medija ne postoji

Posebno kritične prema medijima na KiM-u bile su dve naše mlađe sagovornice. Jedna od njih smatra da novinari "pišu gluposti".

"Sloboda medija na Kosovu 'postoji', novinari se bave raznim glupostima, što izjavljuju istine, te laži, sa čime se uopšte ne slažem. Takođe, i naravno, ne verujem, jer pišu gluposti – da pišu istinu možda bi' im i verovala, ali s obzirom na to da se danas mediji bave svakojakim stvarima, počevši od najbanalnijih – ne verujem medijima," kazala je jedna od njih.

"Mislim da kod nas na Kosovu ne postoji sloboda medija, a i pritom im i ne verujem," dodala je druga devojka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.