Gračanica: Večeras otvaranje festivala „ŠTIT“

U Gračanici večeras počinje treći festival srednjovekovnih veština i zanata „ŠTIT/SHIELD“. Od 18 časova održava se defile vitezova – od lokalne osnovne škole „Kralj Milutin“ do manastira Gračanica, a u 19 časova je svečano otvaranje. Festival traje do 24. juna. Duh srednjeg veka oživeće više od 100 učesnika iz Srbije i Mađarske.

Takmičarski deo festivala obeležiće srednjovekovni turniri u viteškim borbama, streličarstvu, bacanju sekira, rvanju i bacanju koplja.

Posetioci će u drugom delu festivala imati priliku da prisustvuju interaktivnim radionicama srednjovekovnih zanata, likovnoj koloniji, izložbi slika „Štitovi na freskama svetih ratnika“, kao i koncertu srednjovekovne muzike i bogatom programu za decu.

Detaljan program festivala Štit, za sva tri dana, pročitajte na Internet stranici TO Gračanica.


Ciljevi festivala su – promocija srednjovekovne istorije, kulture, tradicije, kao i podizanje svesti o značaju i očuvanju kulturnog nasleđa.

U okviru izložbenog prostora, na mestu održavanja festivala – u dvorištu škole „Kralj Milutin“ – posetioci će moći da prošetaju kroz srednjovekovni viteški kamp, probaju delove viteške opreme, kupe lokalne suvenire.

Festival organizuju NVO „Red Zmaja“ iz Gračanice, Turistička organizacija Gračanice i udruženje „Beli Orlovi“ iz Beograda. Organizovanje festivala su podržali – opština Gračanica, Mađarska ambasada u Prištini i hotel „Gračanica“, a pomogli Dom kulture Gračanica i Osnovna škola „Kralj Milutin“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.