Gračanica: Večeras izložba slika sa Vidovdanske kolonije i dodela nagrada

Nakon više od tri nedelje likovnog stvaralaštva, u Gračanici se večeras održava izložba slika sa kolonije "Vidovdan". Istovremeno, biće uručene nagrade Longin, za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, i "Dimitrije Popović", za najuspešnijeg mladog učesnika. Ovogodišnja kolonija je devetnaesta po redu koja se održava u okviru vidovdanskih svečanosti.

Kolonija je zvanično otvorena 1. juna. Učestvovalo je deset umetnika iz Beograda, Niša, Kosovske Mitrovice, Čačka, Subotice, Ćuprije i Novog Pazara – Ljubisav Milunović, Katarina Đorđević, Olivera Štrbac, Vuk Đurić, Igor Marković, Predrag Lojanica, Nera Matijević, Srećko Zdravković, Fatima Durović i Anđela Mujčić.

Šta su slikari preneli na platna objasnio je Nebojša Jevtić u predgovoru kataloga slika sa kolonije:

"Smisao dubokog ulaza većine umetnika u eksplikaciju slike kao angažovane forme na koloniji, možda, ne bi trebalo gledati kao dokumentarizam ili kritiku društvenih okolnosti. Jedan od mogućih pogleda govori da je reč o savremenom tumačenju slojevite stvarnosti, nametnutih problema i preuzimanju,  kako kolektivne, tako i lične odgovornosti za naše mesto i određenje prema svetu."

Nagrađeni su akademski slikar, grafičar i vajar, Velizar Krstić i grafički dizajner, Vuk Đurić.

Velizaru Krstiću, prema odluci umetničkog saveta i žirija kolonije "Vidovdan 2017", koji su činili – profesor slikarstva, mr Petar Đuza, akademska slikarka, Maja Todić i istoričar umetnosti i urednik likovnog programa Doma kulture "Gračanica", Nebojša Jevtić – dodeljena je nagrada Longin. Vuk Đurić dobio je nagradu "Dimitrije Popović".

Izložba radova i uručivanje nagrada održaće se u galeriji Doma kulture "Gračanica", od 20 časova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.