Gračanica: Obeležavanje martovskog pogroma, prisustvuje Đurić

Dvanaest godina od martovskog pogroma biće obeleženo sutra u Gračanici. Obeležavanju će prisustvovati direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i predsednik Komisije za nestala i oteta lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, saopšteno je iz ove kancelarije. 

Obeležavanje martovskog pogroma počeće okupljanjem u porti manastira Gračanica od 11 časova, odakle će u podne krenuti povorka do Doma kulture.

Nakon polaganja cveća ispred umetničke instalacije "MISSING" na kojoj se nalaze fotografije nestalih lica, Đurić će u zgradi Doma kulture obići i postavku radova nedavno održane grafičke kolonije "I kako posle svega UNESKO", a na temu uništavanja srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji.

U 12:30 predviđena je svečana akademija u gračaničkom Domu kulture, koju organizuje Udruženje porodica kosmetskih stradalnika u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Komisijom za nestala lica. 

Na akademiji će se pored direktora Kancelarije za KiM prisutnima obratiti i episkop raško–prizrenski Teodosije i predsednik Komisije za nestala i oteta lica, Veljko Odalović.

Na akademiji će učestvovati i predsednik Udruženja "Kosmetski stradalnici", Nataša Šćepanović, sestra jednog od kidnapovanih Srba Vladimira Mladenovića – Milena Parlić, dok će u programu učestvovati članovi akademije umetnosti iz Zvečana, muzička škola "Stevan Hristić" iz Stanišora – Gnjilane, kao i muzička škola "Stevan Mokranjac" iz Gračanice i pojac Svetlana Stević.

Đurić je juče, takođe, boravio na KiM-u. On se u Zubinom Potoku sastao sa predsednikom Privremenog organa i kosovskim gradončelnikom ove opštine Stevanom Vulovićem i obišao sela Crepulja, Drijen, Velji Breg i Gazivode.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.