Goraždevac: Mladi najrazočaraniji i najnezadovoljniji deo društva

Nedostatak kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti koje utiču na kvalitet života dece i mladih karakterističan je za Goraždevac. U srednjoj školi u Goraždevcu svake godine broj učenika je sve manji. Mnogi mladi sebe više ne vide ovde, a dok za one koji su završili školovanje posla nema. O tome šta nagoni mlade da odu govorili su meštani ovog sela u prilogu Radija Goraždevac koji je nastao uz podršku KoSSev-a, IOM-a i britanske ambasade. 

Anđelko Zdravković studira u Kosovskoj Mitrovici ali svaki slobodan dan provodi u Goraždevcu. Za mlade ljude koji žive ovde, prema njegovim rečima, svaki dan je isti.

„Uglavnom se okupljamo ovde u obližnjem kafiću, idemo malo na sport, neka mala rekreacija i uglavnom dosta ljudi studira u Kosovskoj Mitrovici i dalje u ostalim gradovima u Srbiji. Na žalost omladine više nema mnogo u ovom selu. Toliko koliko nas je ostalo, trudimo se da nam život bude malo interesantniji pre svega, jer živimo u enklavi. Ja bih rekao da je pitanje svih pitanja posao, jer upravo zbog toga je veliki broj mladih otišao iz Goraždevca“, kaže Zdravković za Radio Goraždevac.

Zdravković se priseća prošlih vremena kada su mladi iz Goraždevca bili okupljeni oko Kulturno-umetničkog društva, a koje se vremenom ugasilo zbog, kako kaže, manjka podrške i loših uslova.

„To je zaista funkcionisalo, slobodno mogu reći, na silu, jer smo radili u nehumanim uslovima. Imali smo probe u Domu kulture, gde smo znali do kasno da ostajemo, kako bi naše tačke i igre izgledale najbolje. Međutim, zbog hladnoće i tih nehumanih uslova, vremenom Kulturno-umetničko društvo nije moglo da izdrži. Na žalost, raspali smo se“.

Iz Direktorata za kulturu, omladinu i sport u opštini Peć kažu da mladi iz Goraždevca ovoj instituciji nisu slali zahteve. Aver Husaj iz odeljenja za mlade, kaže za Radio Goraždevac da mladi iz ovog sela „moraju da budu aktivniji“ u rešavanju svojih problema.

„Prvo, da oni znaju ko su, da oni znaju šta hoće i da znaju kome treba da se obrate. Problemi su infrastrukturni, mesto gde treba da se okupljaju i gde mogu da raspravljaju o problemima i razvijanju aktivnosti. Da razvijaju njihovu kulturnu baštinu ali i da se upoznaju sa kulturnom baštinom zajednica koje žive u okolini Goraždevca i Peći“, poručuje Husaj.

Oni koji svakodnevno prate ove probleme potvrđuju da je značajan broj mladih napustio Goraždevac. Sa jedne strane mladi su pasivni, a sa druge institucije su nezainteresovane da ih podstaknu, smatra Milić Petrović, novinar iz Goraždevca.

„Često sam u situaciji da razgovaram sa mladima koji žive ovde, mogu da kažem da je to najrazočaraniji i najnezadovoljniji deo društva. Vlast nema jasnu strategiju kako da zadrži mlađu populaciju i zato oni sebe ne vide ovde“.

Iako je mladih sve manje, ono što budi nadu je svakako nedavno otvaranje kluba borilačkih veština „Vukovi“ u ovom selu, koji je okupio više mladih nego što su i sami inicijatori ove ideje očekivali.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.