Gofus iz Prištine: Niko ne sme da rizikuje još jedan konflikt u Evropi, napad na KFOR ne sme da se ponovi

Vest je ažurirana

„Hitno je i za Beograd i za Prištinu da momentalno preduzmu korake na deeskalaciji u skladu sa planom EU od tri tačke, ali se to još uvek nije dogodilo“, saopštio je u Prištini pomoćnik generalnog sekretara NATO-a. Konstatovao je „pad“ u koordinaciji Prištine sa evro-atlantskim strukturama, ali i to da su 29. maja u sukobu grupe Srba sa KFOR-om, kako on tvrdi, ranjena 93 pripadnika ove misije, te da je to najviši broj povreda vojnika KFOR-a za jedan dan od ’99. Pozvao je Beograd i Prištinu da momentalno primene dva sporazuma – osnovni iz februara, i Ohridski – aneks primene.

Na Kosovu danas boravi pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Tomas Gofus. On boravi u Prištini. Nakon više sastanaka, uključujući i odvojene susrete sa kosovskim premijerom i predsednicom, te obilazak vojnika KFOR-a na Severu, iz Prištine se obratio medijima.

Pitanja novinarima nisu bila dozvoljena.

„Uprkos ponovljenim pozivima NATO-a i šire međunarodne zajednice oboma – Beogradu i Prištini, nismo videli napredak kada je u pitanju deeskalacija. Ovo ugrožava bezbednost i sigurnost svih zajednica na Kosovu kao i osoblja NATO-a“, kazao je Gofus.

FOTO: KoSSev

Podsetio je na to da su pripadnici KFOR-a godinama na dužnosti, kako bi obezbedili sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu.

„Ovo su isti muškarci i žene koji su ovde 29. maja propatili ničim isprovocirane i neprihvatljive napade, sa njih 93 ranjeno, neki od njih ozbiljno“, tvrdi ovaj visoki zvaničnik NATO-a, dodajući i:

„Ovo je najviši broj povreda vojnika KFOR-a za jedan dan od 1999. Ovo je apsolutno neprihvatljivo i ne može da se desi ponovo. NATO je svoju poziciju jasno stavio do znanja takođe i srpskim vlastima“.

Ovo je prvi put da se iznosi cifra od 93 povređena vojnika KFOR-a.

Prema prvim informacijama KFOR-a, objavljenim odmah nakon sukoba koji izbio u Zvečanu 29. maja između građana i pripadnika ove misije, broj povređenih vojnika iznosio je 30 tj. 11 pripadnika iz italijanskog kontingenta i 19 iz mađarskog, od kojih je, kako su ranije saopštili iz KFOR-a, troje ranjeno iz vatrenog oružja. Sa druge strane, u ovom sukobu je bilo preko 50 povređenih srpskih demonstranata.

Predstavnici NATO-a su u međuvremenu izašli sa brojkom od oko 40 povređenih vojnika, dok se do sada nije pominjala brojka 93.

Nakon današnjeg obraćanja pomoćnika generalnog sekretara NATO-a, portparol KFOR-a, Andrea Galijeni, kazao je za KoSSev da zapravo cifra od 93 povređenih vojnika nije greška i da se radi o ažuriranom i potvrđenom podatku.

Objasnio je da je nakon sprovedene istrage i obrade svih podataka utvrđeno da je imalo i lakše povređenih vojnika, te da je konačna brojka svih vojnika koji su pretrpeli i lakše i teže povrede 93.

Vojnici KFOR-a kaže obavljaju „neverovatan i nezamenljiv posao“ tvrdi ovaj zvaničnik, a da su to posebno posvećeno radili tokom aktuelne krize. To će nastaviti i dalje. Preduzimaće sve neophodne radnje da „nepristrasno primene sve korake, spremni da intervenišu ukoliko situacija to bude zahtevala“.

Za Gofusa su neprihvatljivi i, kako je naglasio „netačni scenariji“ u vezi sa KFOR-om. On, međutim, nije izneo dalje detalje na šta se to odnosilo.

Na naknadno pitanje da nam KFOR pojasni na koje se tačno „netačne scenarije“ misli, iz kancelarije za javno informisanje ove misije NATO-a su nam naglasili da se ne misli ni na kakve konkretne slučajeve, već na opšti kontekst kada se uloga KFOR-a tumači van „nepristrasnog ophođenja“, odnosno kada je u pitanju obezbeđivanje „sigurnog i bezbednog okruženja u skladu sa mandatom koji im pruža Rezolucija 1244“.

Pored uloge KFOR-a za Gofusa je krucijalno i to da se „Kosovo i Srbija konstruktivno angažuju u dijalogu pod pokroviteljstvom EU“.

Hitno je i za Beograd i za Prištinu da momentalno preduzmu korake na deeskalaciji u skladu sa planom EU od tri tačke. Takođe je od osnovne važnosti da obe strane na odgovarajući način koordinišu akcije na samom terenu i poštuju postojeće sporazume

Pravovremena, saradnja koja ima smisla je od ključne važnosti, kazao je Gofus, dalje, naglašavajući da je on to danas naglašavao na svojim sastancima.

Govoreći o saradnji sa kosovskom stranom, rekao je da se „efektivna saradnja“ sastoji u tome „kako Kosovo demonstrira to da može biti efektivan bezbednosni partner“ NATO-u.

„Na žalost, videli smo pad u našoj političkoj koordinaciji, i koordinaciji u praksi. To se suprotstavlja evroatlantskim aspiracije naroda Kosova“, kaže ovaj zvaničnik.

Izrazio je svoje „najjače očekivanje“ da se svi sporazumi sa NATO-m poštuju i primene.

Od suštinske važnosti je da osiguramo da se jaka saradnja između NATO-a i kosovskih institucija ne poremeti

Zato je i došao u Prištinu da podcrta potrebu za „nepokolebljivu posvećenost mirnom i stabilnom Kosovu i regionu zapadnog Balkana“.

„Ovo je kritičan trenutak za bezbednost na našem kontinentu. Rusija ponovo dovela rat u Evropu sa nezakonitom invazijom na Ukrajinu. Narod Kosova i region celog Zapadnog Balkana zna previše dobro užasnu cenu rata. Niko ne sme da rizikuje još jedan konflikt u Evropi, podrivajući mir i stabilnost do koje se doslo kroz toliko žrtvovanje“, zaključio je Gofus.

Gofus je na kraju obraćanja ponovio da KFOR nastavlja da obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje u skladu sa mandatom Saveza Bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1244 iz 1999.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.