GODINA ZA NAMA (VOX POP): "Šarada od Briselskog sporazuma"

"Šarada u vezi sa Briselskim sporazumom, kosovskim izborima i izdaja od strane Srbije, koja je masovno terala ljude da izađu na ove izbore," suština je onoga što su nam građani Kosovske Mitrovice u tonskoj anketi rekli danas prepodne na pitanje šta je obeležilo godinu na izmaku. Za razliku od poslednje ankete koju smo radili pre nešto više od pola meseca, a u vezi sa izborom nove kosovske vlade i uprkos temperaturama ispod nule, ovog puta mlađi sugrađani su bili pričljiviji.

Većina građana sa kojima smo razgovarali kao najvažnije političke događaje navodi upravo one koji se neposredno tiču prostora Kosova i Metohije i prema njima imaju negativan stav. Osim sprovođenja Briselskog sporazuma na terenu, građani su kao važno istakli učešće četiri severne opštine, po prvi put, na kosovskim izborima, "ukidanje srpskih institucija", ali i povratak Šešelja iz haškog suda. 

Za razliku od negativnog stava prema političkim događajima u 2014, građani su optimističniji kada je u pitanju lična sfera i istakli su pozitivne događaje u privatnom životu:

"Sitni uspesi u vezi sa karijerom, decom, njihovim napredovanjem u školi". "Postala sam apsolvent i još nekoliko ispita do kraja."

Bilo je i nekoliko negativnih komentara:

"Ništa na bolje ne ide, tapkamo u mestu."

Jedan mlađi sugrađanin je kao poseban utisak istakao i angažovanje građana Kosovske Mitrovice proletos, u prikupljanju pomoći za poplavom ugrožena područja u Srbiji i regionu:

"Obeležilo mi je godinu to što smo se trudili da kao građani Kosovske Mitrovice olakšamo našem narodu u centralnoj Srbiji i Republici Srpskoj, u poplavama ugroženim područjima. Trudili smo se da im pomognemo i slali smo im pomoć kad god je to bilo potrebno."

Ovaj mladić je takođe istakao i povratak Vojislava Šešelja iz haškog suda kao važan događaj i za Sever Kosova.

"Njegovim povratkom očekujemo bolje dane," rekao je on.

U nastavku poslušajte tonsku anketu sa ulica i iz kafića Severne Kosovske Mitrovice o utiscima godine na izmaku:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.