GODINA ZA NAMA: Neizvesnost, težak život i teskobna atmosfera, odsustvo pravog liderstva, nepravde i teškoće u svakodnevnom životu građana

Koji su najbitniji događaji turbulentne 2014. godine za srpski narod na Kosovu i Metohiji i Sever Kosova, šta nas očekuje u 2015, kakvi su lični utisci, pitali smo one koji se bave kosovskim pitanjem i učestvuju u političkom životu kosovskometohijskih Srba. Za KoSSev govore direktor Kancelarije Vlade Republike Srbije za KiM, Marko Đurić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić i sada već opozicioni političar, Marko Jakšić.

 


Đurić: ZSO je centralna tačka srpske političke borbe na KiM 


Po čemu ćete pamtiti 2014. kada je u pitanju srpski narod na Kosovu i Metohiji, odnosno Srbi sa Severa?

Ovu 2014. godinu pamtiću po ključnim koracima za ponovnim preuzimanjem vlasti, kroz učešće u pokrajinskim institucijama, prvi put od 1999. godine. Mislim i po izazovima i često dramatičnim situacijama sa kojima smo se u toku ove godine suočavali na različitim krajevima Kosova i Metohije. Ova godina za Srbe sa severa KiM-a bila je još jedna koju su obeležili neizvesnost, težak život, teskobna atmosfera, odsustvo pravog liderstva, kao i nepravde i teškoće u svakodnevnom životu građana, kao posledica svega što se u prethodnih 15 godina dešavalo na Kosmetu. Zajedno sa svojim timom i svima onima koji veruju u budućnost Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u 2015. godini nastavićemo da se borimo da se takvo stanje promeni.  

U čemu niste, odnosno jeste uspeli u 2014, kada je KiM u pitanju?
 
Uvek je moguće bolje i kvalitetnije rešavati sporna pitanja, pogotovo kada je reč o pokrajinskoj vladi, odnosno prištinskim institucijama. Briselski sporazum je samo jedna instanca u normalizaciji odnosa, a mi smo već napravili važniji korak od Briselskog sporazuma, a to je učešće Srba na pokrajinskim izborima i u pokrajinskoj vladi i očekujemo da naše odnose normalizujemo do nivoa koji će omogućiti da funkcionišemo, uprkos tome što postoji jasno neslaganje oko statusa i položaja našeg naroda u Pokrajini. Ti naši dijametralno suprotni stavovi ne treba da nas spreče u iznalaženju načina  zajedničkog življenja, saradnje i građenja normalne sadašnjosti i budućnosti.
 
Šta je protekla godina u ličnoj sferi Vama donela?
 
Protekla godina u ličnoj sferi donela je duge dane ispunjene brigom, borbom i radom, upoznavanje neverovatno šarolikog kolopleta naših ljudi, sela i varošica na Kosovu i Metohiji, hrvanje sa neprijateljima srpskih interesa, vidljivim i onima opasnijim, čije se namere i imena u javnosti najčešće i ne mogu videti. Donela je i novu energiju, istrajnost, posvećenost i volju da se zajedno sa svojim timom do poslednjeg atoma snage borim za drugačiju sadašnjost i budućnost. Pomalo mi je čudno kada nađem vremena da se vidim sa ljudima iz svog „starog“ života, zato što shvatam da nemam šta da im prenesem, sem utisaka o poslu koji radim, što je njima, na sreću, još uvek zanimljivo. 
 
Jakšić: Očekujem dalje demontiranje srpskih institucija na KiM-u
 
 
Šta je obležilo 2014, kada je u pitanju Sever Kosova?
 
Fleksibilnost Beograda po pitanju predaje Kosova se nastavila, a to u suštini znači da Beograd sramno učestvuje u stvaranju još jedne albanske države. Dali su sve što su mogli da daju – Elektroprivredu zajedno sa hidrocentralom Gazivode dali su takozvanom KEK-u. Sa druge strane, napravili su klasičnu granicu između centralne Srbije i Kosova i Metohije. Dozvolili su da Kosovo ima poseban telefonski broj. Dozvolili su da Kosovo postane član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Doduše vlasti to rade u mraku, bez dnevne svetlosti, bez da za to zna javnost u Srbiji, po sistemu da se izdaja najbolje dešava u mraku, jer, u odnosu na sadašnji tok pregovora, čak i u vreme kada je pregovore vodio Boris Tadić, mi smo tačno znali šta se priča, govori i koja je platforma za pregovore sa Prištinom. Međutim, sada se ne zna ni šta se pregovara, ni o čemu se vode razgovori. Sve informacije jedino možemo da dobijemo pre svega iz prištinskih medija. Jedino predstavnici sa šiptarske strane – da tako kažem – daju informacije o onome o čemu se priča u Briselu. Sve je pod velom maske, tajne. Ponavljam, izdaja se najbolje dešava u mraku.
 
Šta očekujete od događaja za  narednu 2015?
 
U narednoj godini očekujem da će Beograd, kada su u pitanju pregovori, za koje znamo da će početi već u februaru, takođe da bude jako popustljiv. Vučić to mora da radi. Predstavlja se kao rusofil – po pitanju Ukrajine sprovodi rusku politiku – ali zato radi ono što je najgora stvar za srpsku državu, a to je da se odriče 5 odsto svoje teritorije. I pretpostavaljam da će njegovi prijatelji na Zapadu dati dozvolu da sve iz Briselskog sporazuma ispuni, a  kada to bude ispunio, onda će i njega da se odreknu. Hoću da kažem – za 2015. godinu ne očekujem svetlu budućnost za Srbe. Očekujem dalje demontiranje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji i očekujem da Beograd ispuni Briselske sporazume, od prvog do zadnjeg. I jedna konstatacija – ono u čemu Beograd vara Srbe na Kosovu i Metohiji  jeste  to da će dobiti neku takozvanu Zajednicu srpskih opština. Mislim da će to biti jedna šarena laža. Čak i ako se stvori, ona će više podsećati na nevladinu organizaciju, nego na ono što su nam obećavali iz Beograda, a to je da ćemo mi imati neke državne nadležnosti. To jednostavno neće biti slučaj, jednostavno neće biti tačno.
 
Šta je to što je Vama prethodnu godinu obeležilo na ličnom planu?
 
Privatno, ja sam jako zadovoljan, upravo iz jednog naročitog razloga, za mene potpuno dragog – ove godine sam postao deda. Moj sin je dobio sina i mogu da se pohvalim da sam postao deda, što je ipak, za mene, najlepši poklon na svetu.

Kakve imate planove za 2015, i šta očekuje srpski narod na KiM-u?

 
Moja očekivanja su veoma velika, kao i očekivanja najvećeg dela građana. Očekujem, pre svega, da predstavnici Srpske liste koji su počeli sa učešćem u pokrajinskoj vladi, budu do kraja iskreni i potpuno posvećeni zastupnici interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji; da budu uporni i istrajni borci za Zajednicu srpskih opština. ZSO je centralna tačka srpske političke borbe na KiM-u danas i kako danas napravimo tu Zajednicu, tako će nam biti u godinama i možda decenijama koje slede. Mi želimo da ZSO ima kapacitet i da u političkom i svakom drugom smislu pruži Srbima na KiM-u mogućnost da upravljaju i odlučuju o svojim poslovima, da u suštinskom smislu bude politički stožer srpskog naroda na Kosovu i Metohiji; da bude dovoljno institucionalno jaka da može da rešava svako od pitanja koja se odnose na svakodnevni život naših ljudi na KiM.
 

Rakić: Očekujem smanjivanje pritisaka i ucena iz Prištine i kompromis sa onima  sa kojima imamo suprotstavljene stavove
 
 
Šta je na političko-društvenom planu obeležilo 2014. kada je u pitanju Sever Kosova?
 
Lokalni izbori, pobeda Srpske koju ja vidim kao pobedu svih građana Severne Kosovske Mitrovice. Takođe, uklanjanje barikade na glavnom mostu i istovremeno postavljanje Parka mira, što je imalo za cilj da se održi mir i stabilnost na našem području. Bez obzira na možda nerazumevanje sa druge strane, naš Park mira istinski nosi poruku mira i susreta i vreme će to jasno pokazati. Želim da pomenem još jedan važan događaj, a to je opšta mobilizacija građana Severne Mitrovice i Severnog Kosova u prikupljanju pomoći za poplavom ugrožena područja u centralnoj Srbiji i u regionu. Naravno, bilo je i drugih manje dobrih događaja, što nije neuobičajeno za dugogodišnje specifične životne okolnosti kojima je izložen narod na Severu Kosova, ali je važno da su se građani držali dostojanstveno i mirno. 
 
Šta je u ličnoj sferi ova godina Vama donela?
 
Postao sam gradonačelnik i svi moji napori na profesionalnom, ali i na ličnom planu, usmereni su da opravdam poverenje građana koji su me izabrali. Donekle mi se promenio dnevni raspored obaveza, sada ih imam mnogo više i istovremeno, manje vremena za porodicu.
 
Hoćete li biti sa porodicom večeras na proslavi?
 
Da, Novu godinu ću proslaviti u krugu svoje porodice. Propustio sam novogodišnju priredbu svog sina zbog obaveza koje sam imao, pa ćemo večeras u kući imati reprizu. Radost dece u vreme praznika je nešto što daje novu snagu i podstrek za bolji i uspešniji rad. Želim ovom prilikom i da čestitam svim građanima srećnu i zdravu Novu godinu i božićne praznike. Želim svima nama pre svega mir i razumevanje, ali i naporan rad.
 
Šta nas čeka u 2015?
 
Dalje uređivanje grada. Na političkom planu pre svega očekujem da sve svoje napore usmerimo na uređivanje ZSO-a. Od međunarodnih partnera i susedne opštine Južna Mitrovica očekujem razumevanje, iz Prištine smanjivanje pritisaka i ucena. Očekujem da svi nađemo kompromis, kompromis i sa onima sa kojima često imamo suprotstavljene stavove.
 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.