Godina koju su pojeli skakavci

Piše: Nada Smikić

(Tekst nije terminološki lektorisan)

Na pitanje šta je po Vašem mišljenju obeležilo godinu za nama, a šta očekujete u godini koja je pred nama, sagovornici kažu:

Branislav Nešović, NVO "Nova društvena inicijativa":

"Godinu za nama, na globalnom nivou, obeležio je gubitak poverenja u tradicionalne političke partije, porast autoritarizma i nezadovoljstva ekonomskim prilikama. Posledica toga su pobeda Donalda Trampa u SAD, izlazak Velike Britanije iz EU. Takođe, veliki utisak ostavljaju i teroristički napadi u Francuskoj, Nemačkoj i Turskoj.

Gubitak nekoliko velikih imena iz sveta glume i muzike je ostavio gorak ukus, ali je Nobelova nagrada za književnost koju je dobio Bob Dilan dala i dozu pozitivnosti.

Čini se da je za nas na Balkanu ovo bila godina koju su pojeli skakavci, bez nekog vidljivijeg napretka u bilo kojoj sferi života…

Na Kosovu nije bilo nikakvog napretka u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, niti su umanjeni strahovi srpske zajednice o posledicama integracije. Sukobi albanskih političkih elita obeležili su godinu za nama, a javni diskurs u Prištini je dodatno zasićen nacionalizmom, pre svega, u pogledu Briselskog sporazuma i demarkacije sa Crnom Gorom.

U godini pred nama, očekuju nas izbori u Nemačkoj i Francuskoj, od kojih će, po mnogim analitičarima, zavisiti budućnost integracija Zapadnog Balkana u EU. Imaćemo priliku da vidimo šta će svetu doneti predsednikovanje Donalda Trampa, koji će biti inaugurisan 20. januara. Od njegove politike će zavisiti i rešavanje sukoba u Siriji, borba sa ISIS-om, ali i smanjivanje tenzija sa Rusijom, ili produbljavanje razlika sa Kinom.

Predsednički i, možda, parlamentarni izbori u Srbiji će doneti još jednu dugu i prljavu kampanju koja će uticati i na podele u društvu.

Lokalni i možda parlamentarni izbori na Kosovu će dati odgovor na pitanje da li će se konsolidovati učešće srpskog naroda na izborima koji bi na taj način dali dodatni legitimitet institucijama. S obzirom na unutrašnje političke sukobe na Kosovu, u novoj godini možemo očekivati izbore koji će doneti zaoštrenu debatu, čija kolateralna šteta mogu biti upravo manjinske zajednice. U svakom slučaju, ne možemo očekivati ikakve dugoročne promene u međuetničkim odnosima, ukoliko ne dođe do promene retorike kojom se koriste političke elite i javni poslenici na Kosovu."

I jedna želja – više izvesnosti za stanovnike Severa Kosova.

Dr Mitra Reljić, univerzitetski profesor:

"Eskalacija terorizma, interesno sučeljavanje vinih i patnja nevinih – u najkraćem je ono što je obeležilo 2016. godinu u svetu. U diskursu naših političkih predstavnika, jedna od najfrekventnijih reči, i dalje je bio latinizam – kompromis (čitaj: nagodba). Obezbeđivanjem kvoruma i omogućavanjem izbora Hašima Tačija za predsednika samoproglašene 'državne' tvorevine, prepuštanjem istoj sudstva i policije, došlo se do nagodbe sa živim dušama i njihovim dostojanstvom – nečim što ni u jednoj civilizovanoj državi ne može biti predmet nagodbe. Dosledni eufemizmu kompromis, neki su sportski funkcioneri prilikom prijema tаkozvane Republike u međunarodne sportske organizacije ćutali, ili 'u interesu sporta' bivali suzdržani. O uzvratnoj spremnosti evropskih 'partnera' na kompromis govore prijem pomenute tvorevine u UEFA, potom i u FIFA, napadi na srpske kuće, imovinu i živote diljem Kosova i Metohije – od Pasjana i Berivojca, preko Prizrena, Orahovca, Suve Reke, do Kline i Istoka. I posebno činjenica da je Oliver Ivanović još jednu godinu, ni kriv, ni dužan – proveo u tamnici.

U kulturnoj politici minule godine glavnu reč su vodili oni koji vire ispod 'osmanskog šinjela',  a, gle čuda, bi da budu Evropljani. Njihovu aktivnost obeležilo je zagađivanje jezika i javnog prostora, medijski prostakluk svake vrste. Tako ni RTS 1 (evropske Srbije) nije odoleo izazovu; nedeljno popodne začinio je teferič emisijom pod imenom 'A sada Rada'. Sa Studija B koji okuplja svetinu, tobože iz kruga dvojke – nije se skidala haremska patologija sa Sulejmanom na čelu. Da znaju kako je, osvojivši Beograd 1521. godine, dokonim srpskim domaćicama omiljeni Sulejman postupio s preživelim beogradskim Srbima, možda on i ne bi minule godine dao pečat pomenutoj televizijskoj kući. Ali ne znaju. A bi da budu Beograđani i Evropljani.

U srpskom rodu uvek je bilo i onih boljega kova, zahvaljujući kojima je, uprkos svim moralnim i duhovnim posrtanjima, stameno čuvana i vera i vrlina. Pade mi na um Božovićev pop Danče iz Vučitrna: Prolazi on jednom pored turske kave, pune veselih Turaka. Jedan mu dovikne: Hadži-pope! Slavko Dunđer se poturčio jutros. Što, poturčio?…Kavedžija!…Tako ti dina, ispeci svima Turcima po dve slatke kave na moj račun… Mi Srbi na tom svetu imamo čist tevter – hvala Bogu kad se naša lepa vera spasla od one rđe!

Postupak Senke Jovović, majke na Bistrici ubijenog Ivana, koja ne pristaje na lažne kompromise, već cveće, spušteno okrvavljenom Tačijevom rukom nа humku njenoga sina, sklanja i baca pred policijsku stanicu, samo potvrđuje da takvih ima i biće.

Očekujem da se u narednoj godini stameni i časni umnože i slože, jer od njih zavisi hoće li Oliver Ivanović konačno ugledati svetlost dana.

Očekujem da moji najbolji studenti, po završetku studija, hleb svoj nasušni ne zarađuju po privatnim buticima, već da, eliminisanjem nestručnih kadrova u osnovnim i srednjim školama, dobiju posao za koji su se školovali.

Očekujem da se kopanje i ubijanje stabala u šumarku ponad crkve Svetog Dimitrija konačno dovrši i da se rasterane veverice, na radost dece i drveća – ponovo vrate."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.