Godfri: SAD očekuju rešavanje slučajeva paljenja ambasade i ubistva braće Bitići

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri
Foto: usembassy.gov

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri kazao je danas da SAD očekuju da će biti rešeni slučajevi paljenja američke ambasade u Beogradu i ubistva braće Bitići, prenosi Beta.

„Na prvim sastancima sa srpskim ministrima razgovarao sam o tim slučajevima. Imali smo veoma otvoren dijalog i SAD očekuju da će odgovorni za oba slučaja biti osuđeni“, rekao je Godfri posle potpisivanja amandmana na Sporazum o pomoći Sjedinjenih Američkih Država Srbiji.

On je naveo da se veliki deo pomoći koju Sjedinjene Države pružaju Srbiji upravo odnosi na pomoć pravosudnim institucijama i vladavini prava.

Joksimović se nada da SAD prepoznaju kooperativnost srpske vlade na ovim slučajevima

Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović, rekla je da će svaki pokrenuti proces dobiti svoj epilog i da je to posao nadležnih organa.

Ona je izrazila nadu da SAD „prepoznaju kooperativnost srpske vlade u vezi sa ovim slučejevima.

„Mislim da idemo u dobrom pravcu odnosa i da će nadležne institucije uraditi svoj posao onako kako se to radi u demokratiji“, rekla je Joksimović.

Američki državljani, braća Mehmet, Agron i Ilir Bitići, uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice. Posle odsluženja kazne pušteni su iz zatvora, a potom ubijeni.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Drugi slučaj koji opterećuje odnose SAD i Srbije je paljenje američke ambasade u Beogradu za vreme mitinga „Kosovo je Srbija“ 21. februara 2008. godine, koji je organizovala tadašnja vlast posle jednostranog usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.