Gnjilane: Potpisan Memorandum o prevenciji radikalizma na Kosovu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i opština Gnjilane, zajedno sa predstavnicima Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), a uz podršku ambasade Italije u Prištini, potpisali su danas Memorandum o razumevanju u angažovanju zajednice u oblasti prevencije radikalizma na Kosovu. "Prevencija ekstremizma od velikog je značaja za Kosovo," poručeno je iz gnjilanske opštine gde je ovaj memorandum i potpisan. 

"Moramo da sačuvamo sekularni karakter našeg društva, da ga sačuvamo i negujemo, kako bi uspostavili jednu demokratsku državu koja može da uđe u klub zemalja sa naprednim demokratskim društvima," rekao je ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hiseni, nakon potpisivanja Memoranduma, saopštilo je njegovo ministarstvo. 

Gradonačelnik Gnjilana, Ljufti Haziri, zahvalio se kosovskom ministarstvu, UNDP-u, kao i ambasadi Italije na, kako je  naveo, podršci u izgradnji kapaciteta u borbu protiv ekstremizma.

"Nadam se da će se ova saradnja nastaviti i da će Gnjilane da bude miran i bezbedan grad za građane, i da će svi oblici ekstremizma biti na nuli," kazao je. 

Ambasador Italije na Kosovu, Pijero Kristoforo Sardi (Piero Cristoforo Sardi), istakao je da svim građanima Evrope preti terorizam te i da je to "naša zajednička briga".

"Prevencija ekstremizma je od velikog značaja za Kosovo, i zbog toga ima podršku italijanske države u tom pogledu," dodao je. 

Zamenica stalnog predstavnika UNDP-a Alesandra Rokazalkovo (Alessandra Roccasalvo) kazala je da je Kosovo pokazalo "veliku hrabrost u borbi protiv protiv ekstremizma, i da to treba ceniti". 

Očekuje da će, kako je saopšteno iz kosovskog MUP-a, aktivnosti realizovane u okviru Memoranduma imati "pozitivan uticaj na jačanje kapaciteta" za sprečavanje radikalizma i nasilnog ekstremizma u opštinama na Kosovu. 

O slučajevima radikalizma na Kosovu, kao i o kosovskim Albancima koji učestvuju u terorističkim grupama u inostranstvu čitajte na našoj tematskoj stranici "ISIS i Kosovo".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.