Glumci Narodnog pozorišta iz Prištine sutra po prvi put pred publikom u Trebinju

FOTO: Narodno pozorište/plakat

Predstavom „Ženidba” glumački ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (sa privremenim sedištem u Gračanici), i u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, sutra će se po po prvi put predstaviti trebinjskoj publici. Takođe, aktivna jesen ih očekuje i u drugim gradovima i državama.

Čuven Gogoljev komad na repertoaru je u ponedeljak, 11. septembra, u Kulturnom centru Trebinje, sa početkom u 20 sati.

Predstavu, koja je premijerno izvedena još u oktobru 2018, u Gračanici povodom 70 godina prištinskog teatra, režirao je višestruko nagrađivani Milan Karadžić, inače umetnički direktor i reditelj pozorišta „Boško Buha“.

U svom komadu “Ženidba”, Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište.

„Ono što me je podstaklo da se opredelim baš za ovaj komad je njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima”, reč je reditelja.

On dodaje da sve što je potrebno danas da uradimo kako bismo razumeli te likove, jeste da se pogledamo u ogledalo.

Izvrsna glumačka podela je dodatni motiv za njega da nastavi saradnju sa umetnicima sa KiM-a.

U predstavi igraju: Jelena Orlović, Igor Damnjanović, Branko Babović, Anika Grujić, Bojan Stojčetović, Jasmina Stoiljković, Nebojša Đorđević, Tamara Tomanović i Milan Vasić, koji je na Danima komedije u Jagodini dobio statuetu „Ćuran” upravo za ulogu u ovoj predstavi.

Scenografiju i kostime izradilo je Srpsko narodno pozorište.

Sutrašnja predstava je i svojevrsna najava za brojna gostovanja koja očekuju Narodno pozorište čije je sedište sada u Gračanici.

Narodno pozorište Priština će sa predstavom „Usud po Grigoriju” krajem septembra gostovati na i Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Takođe, predstavu „Ženidba” će 6. novembra moći da vidi i publika u Temišvaru, a potom i Banjalučani početkom decembra predstavu „Sumnjivo lice”.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.