Gimnazija u Šilovu premijerno emitovala program obeležavanja stogodišnjice rada

Gnjilanska gimnazija u Šilovu ove godine obeležava sto godina rada. Usled pandemije koronavirusa jubilej je krajem prošlog meseca proslavljen u skromnijoj atmosferi – bez prisustva gostiju, ali uz bogat kulturno-umetnički program. Snimak sa proslave jubileja premijerno je emitovan danas na Fejsbuk stranici ove škole.

Jubilej je obeležen horskim nastupom učenika, recitacijama, muzičkim nastupima, pozorišnom predstavom, kao i obraćanjem direktora škole Zorana Stojanovića

Ovom prilikom predstavljena je i monografija Stanislava Kojića posvećena jubileju škole, dok su ujedno dodeljene zahvalnice onima koji su pomagali školi u prethodnom periodu.

Gnjilanska Gimnazija je mala škola, ali i škola koja iza sebe ima sjajnu prošlost i istoriju, poručio je direktor škole Zoran Stojanović.

„Gimnazija u Gnjilanu jedna je od najstarijih, najznačajnijih i najuspešnijih na prostoru Kosovskog Pomoravlja“, dodao je.

Sa druge strane, priznaje da uslovi u kojima rade nastavnici i učenici nisu idealni, ali i dodaje da se ulažu ogromni napori da se oni poboljšaju.

„Nedostaje nam učenički, kabinetski i laboratorijski prostor za realizaciju nastavnih planova i programa. Pokušavamo da taj nedostatak nadomestimo primenom novih informacionih tehnologija i pojedine nastavne sadržaje prikažemo u video projekciji da bi naši učenici stekli savremena znanja i veštine, ali i intelektualne i moralne sposobnosti“, izjavio je.

Gnjilanska gimnazija osnovana je davne 1915. a počela je sa radom 1920 godine. Sve do 1999. godine njeno sedište bilo je u Gnjilanu. Nakon sukoba i NATO bombardovanja, ona se seli u Gornje Kusce, a potom u Šilovo gde je i dan danas.

Kroz Gnjilansku gimnaziju prošlo je više od 11 hiljada maturanata, dok nju trenutno pohađa 150 učenika, raspoređenih u 12 odeljenja.

Prošle godine je još jedna Gimnazija na Kosovu obeležila 100 godina postojanja. Reč je o Gimnaziji u Kosovskoj Mitrovici. KoSSev portal je povodom jubileja snimio dokumentarni film o ovoj školi, a za koji je večeras novinaru KoSSev portala, Ivanu Mitiću, dodeljeno priznanje na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma – GRAFEST – u Gračanici. Dokumentarac možete pogledati ispod.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.