Gervala o kazni MSP-u: Nemamo kapacitete da objavljujemo individualne troškove

donika gervala
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala (Gervalla) rekla je da nemaju kapacitet da dele individualne troškove Prindona Sadrija, supruga predsednice Vjose Osmani, prenosi Gazeta Express.

Agencija za informacije i privatnost kaznila je MSP sa 13,000 evra pošto nisu omogućili pristup javnim dokumentima za putne troškove (gorivo) diplomate Prindona Sadrijua u periodu od februara 2019. do februara 2022. godine.

U vezi sa tim, Gervala je na konferenciji za medije rekla da Ministarstvo spoljnih poslova treba da se reformiše tako da ima dovoljno osoblja da pokrije odvajanje individualnih troškova.

„Što se tiče 13,000 evra, kazne koja je izrečena, mogu samo da vam kažem kakva je stvar. Imali smo zahtev za individualne troškove određenog diplomate. Ministarstvo spoljnih poslova u svom sistemu ima troškove misija kao troškove misija, oni nisu odvojeni pojedinačno. Trenutno nemamo kadrovski kapacitet, pa je reforma u ovoj instituciji još potrebnija, kako bi se odvojili individualni troškovi“, rekla je ona.

Gervala je rekla da je donela odluku da objavi sve troškove, ali nije predvidela da oni budu pojedinačno odvojeni.

„Troškovi u vezi sa misijom su dostupni. Pre izvesnog vremena doneta je odluka sekretara da se pripreme troškovi, počev od kabinetskih, kako bi se obezbedila transparentnost. Nalazimo se u aspektu tehničke realizacije. Politička odluka je doneta da se objave”, rekla je šefica diplomatije.

„To su razumni troškovi i mi ne samo da ne rasipamo javni novac, već njime upravljamo veoma pažljivo i fanatično“, dodala je ona.

MSP je kažnjeno sa 3,000 evra zbog nesprovođenja odluke broj A-272/2022 zbog ćutanja povodom zahteva za uvid u javne dokumente.

Dok je sa 10,000 evra kažnjeno zbog nesprovođenja odluke broj A-272/2022 i zbog nemogućnosti ostvarivanja prava na uvid u javna dokumenta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.