Generali Guri i Todorov: Da dođe do rata spremni smo, ali ne možemo da ratujemo sa KFOR-om

„Sutra, ne daj Bože, da dođe do nekog rata, mi smo opet tu spremni. Malo smo se ugojili ali za 15 dana ćemo opet da budemo spremni, tako da uvek ćemo da budemo partner državi ako joj zatrebamo u bilo kojem dobu dana ili noći“, kazao je za TV Pink nekadašnji vođa žandarmerije i prvi general srpske policije Goran Radosavljević Guri, sada aktivan u boračkim organizacijama.

U studiju kod Jovane Jeremić koja je nosila vojničku beretku, sa predsednikom boračkog udruženja generalom-majorom, nekadašnjim komandantom 63. padobranske Vojske Srbije – Ilijom Todorovim, govorio je kroz motivacione govore o aktuelnoj situaciji na Severu, koja je opisana kao priprema kosovskih vlasti za konflikt.

„Pazite, ne mora borac samo da bude od 20 godina. Može da bude i stariji. Na kraju krajeva, možemo da pomognemo i nešto drugo. Ne moramo da jurišamo kao što smo nekada radili, ali smo tu da pomognemo državi, da pomognemo rukovodstvu, svima da pokažemo da nas ima, da smo snaga, jer ovi pokazuju – vežbaju da pucaju. Pa i mi imamo tu moć, ima nas dovoljno“,  navodi Radosavljević.

Kurti radi šta mu američki „mentori“ kažu

Radosavljević za kosovskog premijera Aljbina Kurtija kaže da je on „najmanji problem“ jer on radi „samo onako kako mu mentori i Amerikanci narede“.

„Oni njemu kažu, ‘dobro, ti nemoj to da uradiš, mi ćemo da te malo kritikujemo, ali to u principu traje 10 godina'“, ilustruje Radosavljević.

Ali situacija je sada došla do usijanja, naglašava.

Navodi da to što se Albanci naoružavaju, koje naziva „šiptari“, „nije problem“ za Srbiju, jer ona ima dovoljno vojnih i policijskih snaga da ih „očisti, da nemaju šanse da se nađu kao ’98“, te da su ih baš tada „Amerikanci i zapad gurnuli kao topovsko meso“.

Ali problem je NATO, odnosno KFOR.

„Ne možemo mi da zaratimo sa NATO-m i KFOR-om. Sadašnje rukovodstvo naše države jasno i glasno kaže na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da će Srbija znati da zaštiti Srbe. To mi ne možemo da znamo u ovom momentu, načine na koji to razmišljaju, ali pošto mi verujemo u državu, kao što smo uvek verovali i borili se za našu državu u ono najteže vreme ’98 i ’99“.

„Ima nas hvala Bogu dovoljno i oni koji su aktivni i oni koji su sada u penziji i ako budemo potrebni našoj državi i rukovodstvu, mi smo uvek spremni da učestvujemo“, poručuje Radosavljević.

Hilovo „poniženje“ ’98 u Juniku

Podsetio je na to da su sami Amerikanci svojevremeno OVK proglasili za terorističku organizaciju, ispričavši „istinitu anegdotu“ o tome kako su obezbeđivali američku delegaciju 1998. godine u kojoj se nalazio upravo aktuelni američki ambasador Kristofer Hil sa tadašnjim specijalnim izaslanikom američkog predsednika Bila Klintona Ričardom Holbrukom, kada su otišli u Junik, u bazu tadašnje „terorističke OVK“, „izuli cipele i seli pored njih“.

„To je veliko poniženje, oni su preko toga prešli i dogovorili se o budućoj saradnji, skinuli su ih sa terorističke liste i tako su postali borci za slobodu. Posle tog sastanka su postali borci za slobodu“.


SAD godinama terete Gurija za ubistvo braće Bitići

Inače, nerazrešeni slučaj ubistva američkih državljana braće Bitići u julu 1999. kao i izostanak presude u slučaju paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godinama su sporne stavke u bilateralnim odnosima SAD i Srbije. SAD godinama traže da se Radosavljević „suoči sa pravdom“ za navodnu umešanost u ubistvo Bitićija, a stavlie su ga i na listu sankcija zbog toga.

Kurti „ekstremista i šarlatan“, briga su „pravi teroristi“

Ceo bezbednosni sistem Srbije je priprema da može da reaguje u bilo kojoj situaciji, navodi padobranac Ilija Todorov, koji je siguran da će Srbija „odbraniti“ stanovništvo u slučaju konflikta na Kosovu.

„Ono što je važno – ne smemo doći do toga dok ne iscrpimo sve moguće šanse. Što se tiče pripremljenosti, osposobljenosti i opremljenosti, nema dvojbe, posebno u ovih nekoliko godina. Mi situaciju pratimo 24 časa dnevno, ali ne sumnjam da je to intenzivnije od kako se ovo odvija u poslednje vreme“, naglašava Todorov.

Opisujući kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao ekstremistu, nekadašnji prvi padobranac Srbije kaže:

„Ekstremista koji ide isključivo ka jednom cilju: Pod jedan sa namerom da provocira, izazove sukob, stvara nestabilnost i da na kraju dođe do toga ako mu se da saglasnost – ono što niko ne želi. Ono što je nama važno jeste bezbednost i mir našeg naroda“.

Nije on tek tako šarlatan, dobro šarlatan u nekim stvarima, ali veoma dobro prati matricu koji drugi diktiraju

Ovog generala brinu pravi teroristi koji su se osposobljavali na sirijskim ili drugim ratištima.

Oba generala su ipak naglasila da niko ne želi oružane sukobe i ratove, jer u svim ratovima „najviše gine civilno stanovništvo, žene i deca“.

„Nijedna država to ne želi“, poručuju. Pred sutrašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića javnosti, posle sastanka sa Srbima sa Kosova, poručuju i sledeće:

„Sva podrška predsedniku Vučiću na izgaranju da se izbori za stabilnost i mir“.

Na jednoj drugoj televiziji govorio je treći general – Zdravko Ponoš. Kako je izgledao njegov nastup, kojim povodom je došao i šta je kazao, čitajte u: Mala verovatnoća od oružanog sukoba ali naši ljudi na Kosovu u očajnoj situaciji

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i tablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.