General mađarske vojske preuzeo dužnost zamenika komandanta KFOR-a

KFOR zamenik komandanta
FOTO: KFOR

Novoimenovani zamenik komandanta KFOR-a, brigadni general mađarske vojske Jožef Spišjak, preuzeo je dužnost od dosadašnjeg zamenika – brigadnog generala, Luke Pipernija.

Ceremoniji prenosa ovlašćenja koja je održana u sedištu KFOR-a u Prištini predsedavao je komandant ove misije NATO-a, general Anđelo Mikele Ristuća.

Odlazeći zamenik komandanta kazao je da odlazi sa „pomešanim osećanjima“:

„S jedne strane, unutrašnje zadovoljstvo zbog toga što sam dao sve od sebe da odam počast svojoj zemlji i da doprinesem naporima NATO-a na Zapadnom Balkanu, s druge strane, uvek postoji tuga kada moramo da ostavimo toliko profesionalnih kolega i, da dodam, toliko prijatelja“, kazao je.

Njemu se potom zahvalio komandant KFOR-a i poželeo novom zameniku da nastavi ka realizaciji „sve ambicioznijih ciljeva“.

Ristuća je poručio da je KFOR u potpunosti fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji 1244 – da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

Naglasio je i da je KFOR u potpunosti spreman da se bavi bilo kakvim razvojem bezbednosne situacije, u skladu sa svojim mandatom UN.

„Nepristrasnost KFOR-a je ključna za uspeh misije, blisko je koordinisan sa Misijom EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i nastavlja da pruža bezbednosni okvir za političke pregovore u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, zaključio je general-major Ristuća.

Ceremoniji prenosa ovlašćenja prisustvovali su međunarodni i lokalni predstavnici vlasti, kao i osoblje KFOR-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.