„Gde su uloženi milioni evra na Severu“


Iako je bilo predviđeno da se razgovara o utrošenim milionima evra na Severu Kosova, jučerašnja debata u Medija centru u Čaglavici je većim delom protekla u žustroj polemici bivše šefice administracije opštine Severna Mitrovica, a sada ministarke administracije i lokalne samouprave Adrijane Hodžić i odbornice SDP u ovoj opštini Ksenije Božović koje su iznele dijametralno suprotne stavove oko trošenja sredstava u ovoj lokalnoj samoupravi, ali i zadovoljstvu građana vlašću, prenosi RTK2.

Božović je izjavila da su „ogromne pare došle i da se troše na Severu Kosova“.

Pojasnila je da se opštine finansiraju iz opštinskog budžeta, sopstvenih prihoda koje opština ostvaruje, evropskih fondova, Fonda za razvoj Severa i donacija koje dolaze od stranih investitora, dodajući da poslednje „nikada nisu transparentne“ i pozvala građane da sami pogledaju šta je sve urađeno, na osnovu novca koji je uložen, „a šta konkretno imamo na terenu“.

Autobuska stanica 

Kao primer, izdvojila je autobusku stanicu, u koju je uloženo 433.000 evra.

„Naš građanin je krenuo na put i video da je ona sva porušena, sa strane je porušena. Slikao je to čovek i objavio. Ljudi su reagovali, međutim, od tada se nije oglasio niko iz lokalne samouprave, da kaže šta je razlog i šta se desilo sa autobuskom stanicom koja je relativno nova, a ni gospođa Apostolova, koja je bila na otvaranju te autobuske stanice i koja je dala pare, treba da pita lokalnu samoupravu zašto je propala tako brzo”, rekla je Božović.

Hodžić je uzvratila da to nije istina, a za porušene perone optužila je vozače.

„Porušeni su peroni, ali to je isključivo zbog neodgovornosti vozača autobusa i to je nešto što će se popraviti. Pokrenuta je procedura i oni će biti renovirani. Molim vas da nakon ove debate dođete na teren, pa da pogledate da li je ta autobuska stanica porušena ili nije”, rekla je.

„Šta je sa otvorenom rupom u ulici Lole Ribara, u koju su uložene ogromne pare, kako tako brzo rupa da se otvori, građani još uvek plaćaju tu ulicu, a ona već počela da popušta i otvaraju se rupe“, bilo je jedno od pitanja Božović tokom debate.

Bolnice i škole

Odbornica Severne Mitrovice optužila je lokalne vlasti i za loše stanje u zdravstvu i školstvu, rekavši da su uložena ogromna sredstva, a da su rezultati nezadovoljavajući.

“Hvalimo se što se tiče zdravstva, svakodnevno slušam primedbe građana koji dolaze kod nas na razgovor, a imaju potrebu za lečenjem, idu ili u Dom zdravlja ili u bolnicu i žale se kako moraju da kupe i injekcije, iglu, špric, zavoj i sve ostalo, tako da kada treba da krene na operaciju dobije spisak šta treba da kupi da bi se operacija izvršila, a mi smo dali ovolike pare i zadovoljni smo time. Molim vas, poslušajte malo građane šta pričaju o svemu tome. Nemojte da slušate ni nas, opoziciju, a ni ove na vlasti. Pitajte i razgovarajte sa građanima pa ćete da videti da su uložene ogromne pare a da su rezultati na samom terenu nezadovoljavajući i da su građani nezadovoljni“.

Hodžić je i ovo osporila.

„Nemate pojma šta se dešava u bolnici. Kada ste zadnji put bili u bolnici, o kojim građanima vi to govorite? Pričamo li o istim građanima? Izgleda da ne pričamo o istim građanima. Kada ste bili zadnji put i koju ste školu posetili pa tvrdite da nije urađeno ono što vam ja na ovim lepim slikama prikazujem. Da li možete da tvrdite da nijedan od ovih projekata koje sam navela nisu urađeni”, rekla je Hodžić.

Božović je uzvratila da je prošle nedelje bila na odeljenju kardiologije i da je dobila spisak lekova koje treba da kupi.

Hodžić je pojasnila da je opština kupila opremu, ne lekove, na šta je Božović ukazala da u dokumentaciji stoji da je opština kupila „ogroman sanitetski materijal i lekove“.

Odgovor Hodžić je bio da to nije bio slučaj sa odeljenjem kardiologije.

Božović je onda shvatila da je na pogrešno odeljenje otišla, i poručila da će sledeći put otići na odeljenje ortopedije ali i da će svratiti i do škole da, kako kaže, popije kafu i uveri se kakvo je stanje tamo, s obzorom na to da je gradonačelnik upravo započeo kampanju za kosovske izbore u jednoj od škola, pohvalivši se sa iznosom od milion evra koje je uložio za dobrobit đaka.

Božović je podsetila na to, da je između ostalog, „na renoviranje šest kupatila u jednoj školi, uloženo 100.000 evra“, što smatra da je ogroman iznos, na šta je Hodžić odgovorila da je Božović preuzela posao revizora, ujedno i građevinskog eksperta, i dodala da nekada renoviranje košta više od izgradnje.

Rad lokalne samouprave

Pored toga, sagovornice su imale suprotstavljene stavove i o radu lokalne skupštine. Božović je tvrdila da kao predsedavajuća skupštine, u dva mandata, nikada nije dobila adekvatan odgovor na postavljeno pitanje.

Kako je rekla, odbornici GI SDP su jedini koji u lokalnoj skupštini postavljaju pitanja, „dok je odbornicima Srpske liste sve dobro, oni sve hvale, kažu da nam je mnogo lepo, da lepo živimo“, dodajući da je za neke projekte prvi put čula na ovoj debati, poput regionalnog kulturnog centra (vrednost projekta oko 400.000 evra), tvrdeći da se taj projekat nikada nije našao u lokalnoj skupštini. 

 „Kako možete da kažete da niste dobili odgovor na svako pitanje koje ste postavili? Ne sviđa vam se to što vam ja govorim, pitate se koja je moja funkcija. Ja sam odgovorno lice do juče bila u opštini Severna Mitrovica. Jeste li vi hteli da pričate sa gospodinom Rakićem? Ne sviđa vam se ako vam ja dam podatak. Koju to informaciju niste dobili? Niste dobili na zadnjoj sednici jer ja nisam mogla da govorim, ali sve informacije imate i dobićete sve informacije finansijske“, odgovorila je Hodžić.

Javno je garantovala svim medijima da će dobiti informacije „za svaku tačku, svaki zarez koji ih interesuje“.

Hodžić je u jednom trenutku poručila Božović da, iako je toliko dugo u skupštini, nije naučila šta je njena uloga – posao odbornika.

„Vi se od samog početka ponašate kao revizor, a revizor pritom niste“ i poručila da je Božović iznela gomilu neistina koje su za nju neprihvatljive.

„Ja shvatam da ste vi nezadovoljni, ali nezadovoljna sam i ja, ali ne zato što ništa nije urađeno, već zato što su potrebe mnogo veće“.

„Ja moju ulogu kao odbornika itekako dobro znam“, odgovorila je Božović.

Hodžić se nadovezala da „pojma nema“, na šta joj je Božović rekla da će „za to da odgovara“. Hodžić je uzvratila da će Božović, s druge strane, „odgovarati za klevetu“ i dodala da to samo govori kako bi oni vodili grad da su na vlasti – „i zato ćete uvek ostati opozicija“.

Božović je kazala da je ne uznemiravaju tvdnje Hodžić i da nema razloga za nervozu.

Fond za razvoj

Zamenik ministra finansija u Vladi Kosova Fatmir Gaši, jedan od učesika debate, potrudio se da naglasi značaj Fonda za razvoj Severa i koristi koje bi od njega stanovništvo moglo da ima. 

„Glavna stvar za Sever je razvojni fond, jedan od dobrih izvora za razvoj i za prevazilaženje tih infrastrukturnih problema, koji mogu da se rešavaju sa tim fondom, 15 miliona nije malo, nijedan deo Kosova nema tih 15 miliona višak iznad budžeta“, naglasio je Gaši.

Objasnio je i da ne treba trošiti sredstva iz Fonda za razvoj Severa za one svrhe za koje se sredstva mogu dobiti iz drugih izvora, poput rešavanja stambenih pitanja. Gaši je ukazao da se ta sredstva mogu dobiti i od ministarstva za zajednice i povratak

„Znači, morate da vidite sve mogućnosti koje postoje, jer taj fond sada od Jevtića, to je fond za sve, ni za sever, ni za jug, za sve, i tražite tu i rešavajte stvari“, poručio je Gaši.

Svuda na Kosovu je isto

Sumirajući debatu, Gaši je poručio da se ostavlja utisak da je „samo u srpskim opštinama, ili na severu tako loše“.

„Nije, isto je svuda, dođite u Peć, ništa bolje nije, dođite u Đakovicu, ništa bolje nije“, dodao je.

„Znači, situacija je ista na čitavoj teritoriji, negde manje negde više ali tu se vrte, svi imaju isti problem, svima fali nešto, svima nedostaje nešto. Nemojte samo imati utisak da je to samo na Severu ili u Klokotu, Partešu, Čaglavici, to je isto u svim opštinama“, objasnio je zamenik minstra finansija.

Za sam kraj je poručio da Sever ipak ima jednu prednost u odnosu na ostale krajeve, a to je Fond za Sever, i da to treba iskoristiti.

„Uloženi novac na severu Kosova podrška liderima, a ne građanima“

Sanja Sovrlić, autorka istraživanja “Gde je uloženo 32 miliona na severu Kosova” rekla je da je od 2013. do 2018. godine na severu Kosova investirano 32 miliona evra, ali da to nije konačna suma.

Sovrlić je zaključila da su nakon Briselskog sporazuma novčana sredstva na Severu trebalo da podrže lokalne predstavnike, dok je socioekonomski aspekt bio u drugom planu.

“Finasijska podrška je imala za cilj da pruži podršku izabranim predstavnicima lokalnih samouprava u Leposaviću, Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu u procesu integracije u kosovski pravni sistem, dok su neki drugi aspekti kao što su ekonomski, društveni i inistitucionalni bili u drugom planu”, rekla je Sovrlić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.