Gazivode: Za Časni krst pliva 50 plivača

Tradicionalno plivanje za Časni krst organizovaće se sutra na Bogojavljenje na jezeru Gazivode, na Severu Kosova i Metohije. U sutrašnjem plivanju učestvovaće oko 50 plivača, potvrdio je za KoSSev sveštenik Bojan Branković. Plivanje na jezeru Gazivode organizuje crkvena opština Duboki Potok u saradnji sa kulturnim centrom "Stari Kolašin", a uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske. Pravoslavni vernici danas obeležavaju Krstovdan koji prethodi Bogojavljanju.

"Do sada je prijavljeno oko 50 plivača. Međutim, to nije konačan broj, jer neki dođu i pred sam početak plivanja. Ove godine, za Časni krst plivaće i jedna devojka iz Kosovske Mitrovice – Milica Đurić," kazao je Branković. 

Na Gazivodama sutra neće plivati Jelena Milosavljević iz Beča – devojka koja se već par godina unazad takmiči,  a koja nije u mogućnosti da dođe.

Plivanje za bogojavljenski krst počinje u 13 časova, a samom činu plivanja prethodi Vodosvećenje koje će obaviti episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva. 

Pobedniku, kao i svake godine, pored Krsta do kojeg bude doplivao, biće uručen srebrni dukat sa likom sveca Srpske pravoslavne crkve, čiji je darodavac zlatara "Ana" iz Kosovske Mitrovice.

Prošle godine, prvi do Krsta doplivao je Stefan Nedeljković iz Zvečana.

Plivanje za Časni krst se tradicionalno organizuje na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, 19. januara. Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Bogojavljenje slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje.

Danas je Krstovdan

Dan pre Bogojavljenja slavi se krštenje Isusovo – Krstovdan, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan i kojim se obeležava objava svetu da je on Sin božji.

Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere, Isus Hrist je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom. U svojoj tridesetoj godini, pozvao je Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada je na rame Isusa sleteo Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje misije i propovedi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.