Gazivode: Milica prva do Časnog krsta, džentlmeni sa Severa (VIDEO)

Pobednica današnjeg tradicionalnog Bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Gazivode je dvadesetčetvorogodišnja Milica Đurić iz Kosovske Mitrovice. Do časnog krsta doplivala je zahvaljujući muškim plivačima koji su se dogovorili da ove godine pobednica bude upravo ona, kao jedina devojka koja se nadmetala za Krst. Milica je dobila srebrni dukat sa likom Presvete Bogorodice – darodavca zlatare "Ana", uz drveni krst, do kojeg je prva doplivala, kao i novčanu nagradu opštine Zubin Potok u iznosu od 15.000 dinara. Milica će novčanu nagradu donirati  humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe". Uprkos temperaturi ispod nule, za Časni krst na gazivodskom jezeru plivalo je šezdesetak plivača. U nastavku pogledajte video sa Bogojavljenskog plivanja.

"Sigurno ste već čuli da su se momci dogovorili da doplivam prva do Krsta i hvala im na tome! Potrudila sam se da budem brza. Osećaj je odličan, ali sam, moram da priznam, još uvek u šoku," rekla je Milica Đurić u prvoj izjavi za naš portal.

Otac Bojan Branković iz crkvene opštine Duboki Potok potvrđuje da je sve proteklo u najboljem redu.

"Sve je proteklo u najboljem redu. Imali smo oko šezdesetak plivača, iako je temperatura bila -2, a temperatura vode 4 stepena," rekao je, takođe u izjavi za naš portal otac Bojan Branković.

Na Severu Kosova, upravo sa Bogojavljenskom noći, stigao je novi snežni talas. Temperatura je, ipak, nešto viša, nego prethodnih dana i nema vetra.

Samom činu plivanja prethodilo je Vodosvećenje koje je obavio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva. 

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst, koje se na Severu Kosova održava na jezeru Gazivode, organizuje crkvena opština Duboki Potok, u saradnji sa kulturnim centrom "Stari Kolašin", uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Prošle godine prvi do Časnog krsta doplivao je Stefan Nedeljković iz Zvečana.

Ranilug: Najmlađi plivač osmogodišnji David

Za Časni krst danas se plivalo i u kosovskom pomoravlju, u Ranilugu.

Od trojice plivača, najmlađi je bio osmogodišnji David Ivanović iz Glogovca, a do Časnog krsta prvi je stigao dvadesetčetvorogodišnji Milan Tasić iz Raniluga.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Bogojavljenje slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava Božićno svetkovanje. Dan pre Bogojavljenja slavi se krštenje Isusovo – Krstovdan, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan i kojim se obeležava objava svetu da je on Sin božji.Kosovo i Metohija:

Osmogodišnji David najmlađi plivač za Časni krstComments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.