Gazeta Express: Tači poslao 200 stranica Ustavnom sudu protiv zahteva Samoopredeljenja

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Kosovski predsednik, Hašim Tači, odgovorio je na zahtev pokreta Samoopredeljenje Ustavnom sudu.

Tači je poslao 200 stranica Ustavnom sudu povodom zahteva stranke premijera, Aljbina Kurtija protiv njega, nakon što je dekretom imenovao za mandatara Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za novog premijera.

Gazeta Express je došla do Tačijevih komentara upućenih Ustavnom sudu u vezi sa zahtevom za konačnu odluku o slučaju KO72/20.

U svojoj argumentaciji, Tači je zahtevao da se zahtev Samoopredeljenja za poništavanje Tačijeve uredbe proglasi kao neprihvatljiv jer nije u skladi sa Ustavom.

Tači je naveo da je postupao u okviru svojih nadležnosti i da je postupao maksimalno prema standardima utvrđenim u presudi Ustavnog suda u slučaju KO 103/14 iz jula 2014.

Predsednik je takođe naveo da je postupao u javnom interesu i interesu građana, braneći ustavne vrednosti zemlje.

KoSSev: Podsetimo, najnovija politička kriza na Kosovu zapravo  je prouzrokovana nakon što je u martu izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, uz to još na inicijativu njegovog dojučerašnjeg koalicionog partnera – LDK.

Odmah potom je Hašim Tači pokrenuo inicijativu za formiranje nove vlade bez izbora zatraživši nekoliko puta od LVV ime mandatara, a što ova stranka nije učinila. Oni kao prvoplasirani na izborima koriste ustavno pravo izostanka vremenskog roka za određivanje mandatara u nameri da izađu na izbore ali nakon okončanja pandemije. Zato su i optužili Tačija da je imenovanjem Hotija za mandatara prekršio kosovski ustav. Za to vreme vlada funkcioniše kao vršilac dužnosti, dok Samoopredeljenju i Kurtiju dodatno raste rejting.

Kosovski Ustavni sud privremeno je suspendovao primenu dekreta kosovskog predsednika i saopštio da će konačnu odluku doneti do 29. maja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.