"Gasimo srpske sudove na Kosovu"

Premijer Kosova, Isa Mustafa, upoznao je juče poslanike Skupštine Kosova o postignutom sporazumu o pravosuđu u Briselu.

Podnoseći izveštaj u Skupštini Kosova o sastanku u Briselu i postignutom sporazumu o pravosuđu sa Beogradom, Mustafa je kazao da je dogovoreno jedinstveno sudstvo koje podrazumeva ukidanje srpskih sudova na Severu Kosova i jedinstvo pravosuđa.

“O pitanju pravosuđa se dugo razgovaralo, uz učešće stručnjaka iz ove oblasti. Svi postignuti dogovori su u skladu sa zakonima Kosova. Funkcionisanjem ovog sporazuma biće ugašeni svi sudovi i tužilaštva Srbije na teritoriji Kosova. Pobedila je pravda. Obe strane su pobedile, nema gubitnika," naveo je Mustafa.

Opozicija je oštro kritikovala vlast zato što vodi dijalog sa Beogradom, iznoseći optužbe za netransparentnost tog procesa. Poslanici su tražili dokument na albanskom jeziku kako bi saznali šta je potpisano u Briselu o pravosudnom sistemu.

“Poslanicima je trebalo da dostavite ceo dokument sporazuma, da vidimo šta ste potpisali. O pravosuđu jedna država ne pregovara sa nekom drugom državom," naveo je Fatmir Ljimaj iz Inicijative za Kosovo.

“Sporazumom se krši Ustav Kosova. Pozivam vas da taj sporazum pocepate, ili da ga pojedete," rekao je Visar Imeri iz pokreta "Samoopredeljenje".

Premijer Mustafa je pred poslanicima parlamenta rekao da je Kosovo konsolidovalo svoj suverenitet, jer prvi put u Skupštini učestvuju Srbi sa cele teritorije Kosova.

Poslanici Srpske liste ne učestvuju u radu vlade i Skupštine Kosova nakon što je premijer Mustafa smenio ministra Aleksandra Jablanovića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.