Francuska: Priveden Ramuš Haradinaj

21:30 – AAK: Prekinuti komunikaciju sa Srbijom

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramuš Haradinaj, priveden je danas na aerodromu u Bazelu, po poternici koju je izdala Srbija 2004. godine. Tako je AAK zvanično potvrdila u saopštenju za medije.

"Takav postupak je potpuno nepravedan i neprihvatljiv. Pozivamo francuske vlasti da omoguće gospodinu Haradinaju da nastavi svoj put nesmetano i zahtevamo od vlasti Evropske unije i evropskih zemalja da ne ometaju slobodno kretanje zvaničnika kosovskih vlasti, po ilegalnim poternicama Srbije," navodi se u reakciji AAK-a, prenosi Koha.net.

"U isto vreme AAK traži od Vlade Kosova da prekine bilo kakvu komunikaciju sa Srbijom, dok se ne povuku međunarodne poternice protiv ličnosti sa Kosova," zaključuje se u ovoj reakciji.

20:09 – Francuska: Priveden Ramuš Haradinaj

Francuski policija privela je danas predsednika Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja. On je priveden na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija, javlja portal Insajderi. Insajderi, ipak, nije dobio zvaničnu potvrdu ministarstva pravde.
 
Haradinaj je u pritvoru u Francuskoj, dok su francuske vlasti obavestile kosovske institucije o njegovom hapšenju.
 
Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, uhapšen je i sredinom juna 2015. godine u Sloveniji po poternici Interpola.


Pročitajte još:

Uhapšen Haradinaj: Policija u Kranju potvrdila hapšenje kosovskog građanina po Interpolovoj poternici iz Srbije

Sud u Kranju potvrdio: Srbija nije podnela zahtev za ekstradiciju; "državljaninu Republike Kosovo" vraćen pasoš
Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.