FK Trepča proslavlja krsnu slavu

FK "Trepča"

FK „Trepča“ i ove godine proslavlja svoju krsnu slavu, Svetog kralja Milutina. Obredu sečenja kolača kao i slavskom ručku koji će se održati nakon jutarnje liturgije u manastiru Banjska prisustvovaće brojne zvanice. 

Sem velikog broja sadašnjih i bivših igrača kluba i trenera, svečanom događaju će prisustvovati mališani iz škole fudbala, članovi rukovodstva i uprave, kao i prijatelji kluba.

Iz kluba poručuju da su Svetog kralja Milutina kao svog zaštitnika i svoju krsnu slavu počeli da slave uz iskrene i dobronamerne savete igumana manastira Banjska, oca Danila.

Pored duge tradicije i istorije postojanja klub od nedavno niže gotovo neprekinuti niz sjajnih sportskih rezultata.

Sveti kralj Milutin, (1253-1321) sin je Uroša I i kraljice Jelene. Sazidao je preko 40 crkava i manastira. Osim u Srbiji, zidao je crkve u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu, Svetoj Gori. Mošti ovog sveca počivale su u njegovoj zadužbini, manastiru Banjska, sve do dolaska Turaka u Srbiju 1389. godine, a onda su prenete u Trepču, jer su Turci zapalili manastir. Kasnije (oko 1460. godine), zbog turskog zuluma i nasilja, njegove svete mošti prenete su u Sofiju gde i danas počivaju „Crkvi Svetog Kralja“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.