Finalizovan sporazum kosovske vlade i MCC-a o energetici vredan više od 236 miliona

Rizvanoli MCC sporazum
FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova i američka korporacija ‘Millennium Challenge Corporation’ (MCC) finalizovali su u Vašingtonu „kompakt“ sporazum vredan 236,7 miliona dolara, za koji Priština kaže da će pomoći u nezavisnosti energetskog sistema Kosova.

Ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli (Rizvanolli), koja je predvodila kosovski pregovarački tim, rekla je u intervjuu za Glas Amerike da je 202 miliona dolara grant MCC-a, dok ostatak sufinansira Vlada Kosova. Ona je rekla da se program sastoji od dva projekta.

„Prvi se odnosi na izgradnju kapaciteta za skladištenje energije. Predviđamo izgradnju kapaciteta za 340 megavat sati akumulacije ove količine energije što će biti, u trenutku kada se izgradi, najveći kapacitet za akumulaciju energije po glavi stanovnika u Evropi. To je veoma inovativan projekat koji gleda u budućnost, koji će imati, s jedne strane, energetsku nezavisnost i integraciju obnovljivih izvora energije u naš energetski sistem, za kojim trenutno zaostajemo, ali nameravamo da to promenimo novom strategijom“, rekla je.

Rizvanoli je navela da se drugi projekat u okviru programa odnosi na razvoj radnih veština za prilagođavanje potrebama dinamičnog i inovativnog tržišta, kao i bolju zastupljenost žena u energetskom sektoru.

Projekat ima za cilj da akumulira energiju proizvedenu kroz baterije u određeno vreme kako bi se mogla koristiti kasnije tokom dana, kada je cena energije veća i potražnja veća.

„To znači da će to donekle smanjiti potrebu za uvozom, što je veoma važno u vremenu u kojem živimo, kada je cena uvoza energenata mnogo porasla“, rekla je ona.

Sporazum je usledio nakon dugog perioda debate nakon odluke vlade u septembru prošle godine da se povuče iz projekta koji je predložila korporacija, a koji je predviđao povezivanje Kosova sa postojećim gasovodom sa severnom Makedonijom.

Rizvanoli je rekla da je čak i u svetlu novih dešavanja odluka bila odgovarajuća, jer je u nedostatku informacija, odlučeno da se grant koristi u druge svrhe.

„Ta vrata nikada nisu zatvorena, da bude jasno, nije da smo odbili projekat… Samo, uvidevši nedostatak informacija, ali sa druge strane i razvoj tržišta, odlučeno je da se odloži za kasnije. U međuvremenu, situacija se samo komplikovala i upotreba gasa je postala spornija, tako da smo srećni što smo tu odluku doneli prošle godine“, dodala je ona.

Rizvanoli je dalje rekla da je dugoročni cilj Vlade Kosova dekarbonizacija sektora i što je moguće veća integracija najvišeg nivoa obnovljivih izvora energije. Ali ona priznaje da bi moglo biti teško brzo prekinuti upotrebu uglja, s obzirom na trenutnu situaciju u svetu.

„Svesni smo da se to neće desiti preko noći. Tehnički kapaciteti to uopšte ne dozvoljavaju, a kamoli finansijski i drugi. Dakle, moraćemo da imamo realnu, na vreme planiranu tranziciju sa uglja na obnovljive izvore energije, i upravo ovakva investicija kakva će biti uložena ovim grantom za akumulacione kapacitete je prava investicija. To nam omogućava da napravimo ovaj prelaz sa uglja na obnovljive izvore energije“, rekla je ona.

Finalizovani sporazum u Vašingtonu biće potpisan nakon što bude izglasan u skupštini i odobren od strane Odbora MCC-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.