Film „Nečista krv: Greh predaka“ danas u Ranilugu, sutra u Zvečanu i Z.Potoku

Foto: Dom kulture „Stari Kolašin“

Projekcija filma „Nečista krv: Greh predaka“, reditelja Milutina Petrovića, biće prikazana danas u Ranilugu, sutra u Zvečanu i Zubinom Potoku. U petak film će se prikazivati i u Osojanu i Goraždevcu, saopštio je Dom kulture „Gračanica“.

Termini za prikazivanje filma u Ranilugu, Zvečanu i Zubinom Potoku su od 17 časova.

Film će u Zvečanu biti prikazan sutra u Domu kulture „Trepča“, a u Zubinom Potoku u Domu kulture „Stari Kolašin“.

Narednog dana, u petak 22. oktobra, film će biti prikazan i publici u Goraždevcu i Osojanu sa početkom od 17.30 časova.

U saopštenju se napominje, da će prikazivanje filma biti organizovano uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Film je zasnovan na delima Bore Stankovića i govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine u periodu tokom 19. veka.

Film prati priču o Hadži Trifunu (u izvedbi Dragana Bjelogrlića), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv”.

Film “Nečista krv: Greh predaka”, širom KiM se prikazuje u okviru turneje “Putujući bioskop” koju organizuje Dom kulture “Gračanica”.

„Od najizolovanijih metohijskih sredina do severa Kosova i Metohije publika će na velikom platnu imati priliku da pogleda domaći film ,,Nečista krv: Greh predaka“, reditelja Milutina Petrovića“, navodi se u saopštenju ovog Doma kulture.

Dodaje se da je cilj putujućeg bioskopa da se publici širom KiM prikažu najnovija filmska ostvarenja kako iz strane, tako i iz domaće kinematografije.

Turneja „Putujući bioskop“ organizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Opštinom Gračanica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.