Fila: Haški tribunal razmatrao dokument koji Ziberaj spominje

Toma Fila
FOTO: PIXSELL/Boris Ščitar/Večernji list

Toma Fila, advokat i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije tvrdi da je dokument koji spominje savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj (Jeltir Zyberaj), razmatran u Haškom tribunalu i da predstavlja „pravi dokaz“ da se rukovodstvo Socijalističke partije Srbije 17. februara 1999. zalagalo samo za mir, političko rešenje i ravnopravnost svih naroda na Kosovu.

Fila precizira da je zapisnik sa sednice Izvršnog odbora SPS, koji pominje Ziberaj, a kome je prisustvovao Ivica Dačić, bio među dokumentima koje je razmatrao Haški tribunal u predmetu Milutinović i ostali i zaključio da je „… delegacija SRJ došla u Rambuje u dobroj veri da postigne sporazum … i da delegacija SRJ nije odgovorna za propast pregovora u Rambujeu …“, navodi se u saopštenju člana Predsedništva SPS.

Fila kaže da zaključak sa te sednice glasi: „Građani Republike Srbije, rukovodstvo RS i SRJ i relevantne političke stranke jedinstveni su u stavu da se problemi na Kosovu i Metohiji mogu trajno rešiti samo mirnim putem uz puno poštovanje principa ravnopravnosti svih nacionalnih zajednica i suvereniteta i teritorijalnog integriteta RS i SRJ“.

Član predsedništva SPS dodaje da se Ivica Dačić nikada neće naći među okrivljenima pred Specijalnim sudom, a to prema njegovim rečima, dokazuje i dokument koji navodi Ziberaj.

„Ziberajev politički autogol je samo izraz panike u Prištini pred izbijanjem istine na videlo i neminovnim pozivom na odgovornost za nedela koja su učinili“, zaključuje Fila.

Ziberaj je na Fejsbuku objavio zapisnik sa sednice Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS iz februara 1999. koji sadrži izveštaje o toku pregovora u Rambujeu, koje su podneli Živadin Jovanović, tadašnji ministar spoljnih poslova i Milomir Minić, tadašnji predsednik veća građana Savezne skupštine SRJ i zaključke sa ove sednice.

Ziberaj tvrdi da se iz dokumenta mogu pročitati pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova. Portal Kossev navodi da njihovi novinari u dokumentu nisu mogli da identifikuju sadržaj koji bi mogao da se interpretira kao otvoreno iskazivanje namere da se prikriju masakri ili bilo koji drugi zločini.

N1

Šta sadrži dokument i šta je Ziberaj rekao, podsetite se u: Ziberaj objavio zapisnik SPS-a iz ’99: Osnov da se Dačić pozove u Specijalni sud; A šta papir sadrži?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.