Festival stvaralaštva gluvih i nagluvih: Da se družimo i budemo raspoloženiji

festival gluvih i nagluvih
FOTO: RKP

Festival dramsko-pantomimskih ostvarenja i modernih igara gluvih i nagluvih Srbije, 43. po redu, održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.

Ove godine, Savez gluvih i nagluvih Srbije organizovao je pomenutu manifestaciju po prvi put u našem gradu, gde je domaćin bila Međuopštinska organizacija – Savez gluvih i nagluvih Kosovska Mitrovica.

Oko sedamdeset takmičara iz osam gradova centralne Srbije, predstavilo je svoja dramsko-pantomimska ostvarenja pred ovdašnjom publikom. Predstavili su se učesnici iz Niša, Beograda, Kruševca, Vranja, Čačka, Paraćina, Kraljeva i Požarevca.

Iako se amaterski bave pantomimom i plesom, ovi entuzijasti imali su izuzetne nastupe i tom prilikom se publici predstavili u najlepšem svetlu. Pokazali su da je „znak“ govor, da se i na taj način prenose reči, izražavaju osećanja i oslikava život. Ovakvi festivali za njih puno znače.

Njihov trud i rad je nagrađen.

festival gluvih i nagluvih
FOTO: RKP

Prvo mesto u modernim igrama zauzela je Gradska organizacija gluvih Beograd “Radivoj Popović” sa tačkom “Život je beat”, dok je drugo mesto pripalo Opštinskoj organizaciji gluvih i nagluvih iz Paraćina, koja je izvela tačku pod nazivom “Oseti ritam”.

U dramsko-pantomimskim ostvarenjima, prvo mesto osvojila je Gradska organizacija gluvih Beograd “Radivoj Popović” sa predstavom “Olimpijske igre”, drugo mesto pripalo je Udruženju gluvih i nagluvih Čačak čija prestava nosi naziv “Ko krade ribu”, a treće mesto je zauzela Gradska organizacija gluvih i nagluvih Niš sa predstavom “Buđenje”.

Iz Gradske organizacije gluvih i nagluvih u Nišu, ističu da im mnogo znači ova nagrada, upravo zato što je nisu očekivali, budući da su sa ovom predstavom po prvi put zakoračili u svet glume.

“Dva meseca smo vežbali. U novembru smo po prvi put ovu predstavu pred publikom izveli, u Pozorištu lutaka, zatim smo u aprilu ponovo počeli vežbanje. Bilo nas je četvoro u grupi, ali su, nažalost, neki morali da napuste… i nas dvoje smo izveli ovu tačku… Jako smo zadovoljni, pozdrav za Kosovo”, kaže Milijana Krstić koja je igrala u predstavi „Buđenje“.

festival gluvih i nagluvih
FOTO: RKP

Međuopštinsko udruženje u Kosovskoj Mitrovici nesumnjivo se danas pokazalo kao dobar domaćin ovog festivala.

Zoran Vučetić, predsednik Udruženja gluvih i nagluvih u Kosovskoj Mitrovici, koje broji oko 80 članova, ne krije zadovoljstvo zbog ukazane prilike da bude domaćin današnje manifestacije.

“Ja sam oduševljen. Drago mi je što su došli. Ponosan sam, naravno, zato što su došli moji prijatelji. Lepo je videti sva ova gluva lica i prijatelje koji su došli. Da malo budemo raspoloženiji, da se malo družimo i to je svrha ovog festivala. Ja se nadam da ćemo i sledeće godine opet biti domaćini nekog festivala”, poručuje Zoran.

Ovu manifestaciju, plesom su podržali najmlađi članovi „Street dance“ kluba iz Kosovske Mitrovice.

festival gluvih i nagluvih
FOTO: RKP

Organizator ove manifestacije je Savez gluvih i nagluvih Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, a uz podršku Privremenog organa opština Kosovska Mitrovica i Zvečan.

Radio Kontakt PlusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.