Falsifikovanim dokumentima otimaju imovinu Srba (VIDEO)

Falsifikovanjem dokumenata u kosovskim sudovima i katastru, kriminalne grupe Srbima iz Čaglavice kod Prištine otimaju imovinu.

Novi vlasnici zemlje su uglavnom Albanci koji na poljoprivrednom zemljištu započinju izgradnju kuća, ili poslovnih objekata bez znanja i saglasnosti pravih vlasnika.

Vlastimir i Zoran Kitić iz Čaglavice bili su iznenađeni kada su na imanju svojih predaka ugledali građevinsku mašinu kako uništava usev i pretvara ga u put.

Pored njive, Albanac, koji ne želi ispred kamere i tvrdi da je on vlasnik zemlje i da niko ne može da ga spreči šta će na svom imanju da radi.

"Pokazaću sve papire i sve što pokazuje da smo mi vlasnici i naši preci preko 200 godina. Odakle se taj čovek pojavljuje tu, kako se njemu dodeljuje ova zemlja preko noći?" rekao je Zoran Kitić.

Kitići su za imanje, koje im je oduzeto posle Drugog svetskog rata, pokrenuli sudski postupak. Na odluku suda čekaju deset godina.

Umesto zemlje, kako kažu, kosovski pravosudni organi su im dodelili – komšiju.

Od nadležnih u kosovskim sudovima i katastru da obrazlože ovakvu odluku, B92 nije dobio odgovor.

"Pa to je njihova država, njihova vlast, to je njihova moć i to je jedan dokaz koliko navodno jedna pravna država Kosovo postoji i koliko funkcioniše. Znači, papiri se stvaraju preko noći i to je čitava priča," navodi Zoran Kitić.

Atar Čaglavice je veoma atraktivan, jer se oslanja na Prištinu i cena ara dostiže nekoliko desetina hiljada evra.

Zbog ovakvih dešavanja, sve je više srpskih porodica koje odlučuju da zemlju prodaju.

"Tabla za prodaju imanja je baš ovde zato što se ne mogu ostvariti prava na Kosovu, pogotovo to ne mogu Srbi. Albanci i druge nacionalnosti možda ostvaruju svoja prava, ali mi Srbi ne. Zbog toga je ta tabla tu, jer dosta mi je svega – i Kosova i Albanaca i zapadnih moćnika. Jedino rešenje je prodati i otići odavde, a ko to može da spreči, ne može niko," rekao je Vlastimir Kitić.

Predstavnik Srba u Čaglavici Nebojša Marković smatra da ovo predstavlja još jedan vid pritiska na Srbe u Čaglavici.

"Ovo je pritisak na Srbe da prodaju svoja imanja i da napuste svoja vekovna ognjišta. Danas smo prisutni još jednoj otimačini srpske zemlje od strane Albanaca," rekao je on.

Srbi iz Čaglavice kažu da su u nasilnom otimanju zemlje i falsifikovanju papira uključeni i Srbi i Albanci, pojedini kosovski političari, ali i predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.