Express: U nedelju se ruši zid u Mitrovici (dokument)

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog) 

Srpske lokalne vlasti u severnoj Mitrovici izgradile su decembra 2016. zid u blizini glavnog Ibarskog mosta bez saglasnosti institucija Republike Kosovo. Ali, definitivno je dogovoreno da se zid sruši.

Indeksonline objavio je dokument potpisan između kosovskog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, Ferata Šalje, gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Gorana Rakića i zamenika premijera, Branimira Stojanovića, koji su predstavljali srpski politički entitet – Srpsku, složivši se da se nezakonito izgrađen zid sruši. Potpisivanju ovog sporazuma svedočili su premijer Republike Kosovo, Isa Mustafa, šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini, Natalija Apostolova i  ambasador Amerike, Greg Delavi.

Između ostalog, u ovom dokumentu piše da su se strane složile da uklone postojeće strukture i sprovedu budući projekat.

"U subotu/nedelju, 4./5. februara – da se završi ograđivanje celog gradilišta. U nedelju, 5. februara, počeće uklanjanje postojeće strukture i završiće se što je pre moguće," navodi se u sporazumu koji je potpisan u 02:00, u subotu.

Takođe, prema istom dokumentu, izgradnja novog projekta/dizajna počeće da se sprovodi 7. februara.KoSSev

Pročitajte još:

SO Severna Mitrovica jednoglasno: Ruši se zid, zida se nova potpora 2 metra iznad, nastavak uređenja pešačke zone

Za srpske medije: "Prepravlja se plan za pešačku zonu". Kosovski mediji: U nedelju se ruši zid

Pogledajte galeriju slika sa današnje sednice SO Severna Mitrovica i novih radova na pripremi za uklanjanje zida u Kosovskoj Mitrovici OVDE

Video snimak sa današnje sednice pre pauze možete pogledati OVDE, a samo glasanje OVDE

O visokim tenzijama srpskih i kosovskih zvaničnika i događajima u januaru i februaru detaljnije čitajte u našoj podstranici "Zid i Voz" 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.