Express: Srpska uslovljava glas za demarkaciju sa tri mesta u Odboru Trepče

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Izvori unutar Vlade Kosova rekli su za Gazeta Express da Srpska lista traži da tri člana srpske zajednice budu deo Odbora Trepče u zamenu za njihov glas za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Navodno je Vlada Kosova spremna da prihvati taj uslov.

Glas poslanika liste Srpska od ključne je važnosti za ratifikaciju spornog sporazuma između Kosova i Crne Gore, što je jedan od poslednjih kriterijuma za Kosovo da dobije viznu liberalizaciju. Albanskim vladajućim strankama nedostaju samo dva glasa, a uprkos naporima nisu uspeli da ubede opozicionu stranku Samoopredeljenje da glasa za ratifikaciju sporazuma.

Sada partneri vladajuće koalicije teže glasovima poslanika Srpske koji su zvanično deo Vlade, ali koji su izjavili da ratifikacija demarkacije nije njihov prioritet, pritiskajući Vladu da formira Asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom – dogovor koji je postignut između Kosova i Srbije tokom dijaloga u Briselu, posredstvom EU.

Pročitajte još:

Veselji sa Srpskom listom o demarkaciji?​


KoSSev – I prethodno su prištinski mediji pisali da Srpska uslovljava glas za demarkaciju Trepčom, ali je ova lista to istog dana demantovala, rekavši da za njih "temа takozvane demаrkаcije uopšte ne postoji", niti ih "to pitаnje interesuje."

Ustavni sud je odlučio da većina odredaba ovog sporazuma krši važeće zakone Kosova. Ali Srpska je proširila listu želja tražeći više udela u Odboru rudarskog kombinata Trepča. Skupština Kosova je 2016. odobrila zakon stavljajući rudarski kombinat pod kontrolom vlade, uprkos primedbama iz Beograda i protestima lokalnih Srba. Vlasnička struktura kombinata bila je predmet spora između Kosova i Srbije. Beograd traži 75 odsto Trepče, deo koji je u severnom delu Kosova, naseljenim i kontrolisanim od strane Srba. 

Kosovske vladajuće stranke oklevaju da sazove novu sednicu parlamenta plašeći se nedostatka podrške za ratifikaciju demarkacije, a u međuvremenu su nastavili pregovore sa listom Srpska. Mediji su izveštavali o različitim uslovima koje je postavila Srpska, ali vladini zvaničnici su demantovali ove izveštaje. Izvori u okviru Vlade rekli su za Gazeta Express da je tokom sastanaka Vlade, pored političkih partija, takođe bio prisutan kontroverzni biznismen sa severa, Milan Radojčić, koji navodno ima političku kontrolu na severu. Izvor je rekao da je tokom sastanaka između Vlade, liste Srpska i Milana Radojčića razgovarano, takođe, o sastavu Odbora Trepče.

Srpska zahteva povećanje prisustva srpskih predstavnika u ovom odboru – od jednog do tri člana. Prema zakonu koji je transformisao Trepču u akcionarsko društvo, Srbi imaju jedno zagarantovano mesto u Odboru Trepče. Ali sada uslovljavaju svoje glasove za demarkaciju tražeći povećanje prisustva Srba u ovom odboru. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, predsednik Skupštine Kadri Veselji, zamenici premijera Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj, u više navrata su izjavili da će Srpska glasati za demarkaciju bez postavljanja bilo kojeg uslova. Vlada i dalje insistira da lista Srpska ne uslovljava ratifikaciju demarkacije koja omogućava Kosovu da dobije viznu liberalizaciju sa EU šengenskom zonom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.