Evropski poslanici zatražili da se ubrza integracija Z.Balkana i viznu liberalizaciju za Kosovo – izolacija podstiče kriminal

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim vremenskih odrednica i naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Odbor za spoljne poslove Evrpskog parlamenta usvojio je juče izveštaj o suzbijanju organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, i potrebu da EU ubrza proces integracije. Poslanici Evropskog parlamenta su u izveštaju zatražili liberalizaciju za Kosovo od Saveta EU, jer prema njima „izolacija“ povećava kriminalne aktivnosti na Kosovu, prenosi Gazeta Ekspres. Ovaj izveštaj je usvojen sa 531 glasom za, 48 glasa protiv i 117 uzdržanih.

U izveštaj koji je usvojen juče sa 531 glasom za, 48 protiv i 117 uzdržanih se navodi da su zemlje Zapadnog Balkana odredišta za trgovinu ljudima i da služe kao tranzitni koridor za migrante i izbeglice kao i da služe kao mesto za pranje novca i trgovinu oružjem.

Međutim, poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju da se borba protiv organizovanog kriminala i integracija u EU uzajamno osnažuju, i zatražili su od EU da ubrza proces integracije.

„U ovom slučaju, pošto izolacija podstiče kriminalne aktivnosti, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Savet da bez daljeg odlaganja odobri liberalizaciju viznog režima za Kosovo“, navodi se u izveštaju.
.
Prema ovom izveštaju, narodi Balkana su izloženi korupciji i nezaposlenosti.

„Glavni faktori koji razotkrivaju društva Zapadnog Balkana su nedostatak mogućnosti za zapošljavanje, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljenih država, strano mešanje nedemokratskih režima, kao što su Rusija i Kina“, navodi se u saopštenjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.