“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu

KFOR Radio Mitrovica Sever
FOTO: Preuzeto sa Radio Mitrovica Sever

Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontingent u sastavu KFOR-a.

„Jedinica Zapadne regionalne komande KFOR-a patrolirala je administrativnim prelazom kod Istoka. Aktivnost su izvele planinske trupe italijanske vojske radi održavanja bezbednog okruženja i slobode kretanja na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine“, saopšteno je putem ove društvene mreže.

Patroliranje misije KFOR-a nije neuobičajena pojava na teritoriji Kosova.

To znaju i, prenosi Radio Mitrovica Sever, autori neprimerenih naslova vesti, u čijem telu se, ako kliknete na njih, ne nalazi ništa drugo sem prostog saopštenja KFOR-a koje ničim ne uznemirava nikoga, što se ne može reći i za naslov vesti…

Naime, list „Alo“ je objavio naslov: “ITALIJANSKA VOJSKA NA ADMINISTRATIVNOM PRELAZU. Hitno se oglasio KFOR – evo šta se dešava na Kosovu“. Vest označena kao „udarna“ , nije sadržala apsolutno ništa udarno, niti senzacionalno…

Odmah potom istu vest prenose „Novosti“ samo pod nešto izmenjenim, misterioznim naslovom: „Oglasio se KFOR: Misija otkrila šta su italijanski vojnici radili na administrativnom prelazu“.

Rečenicom „Hitno se oglasio KFOR! Na Kosovu i Metohiji italijanska vojska jutros …“ naslovljena je i objava na jutjub kanalu “Balkanske Prevare // Tragovi istine“.

Ovaj kanal objavljuje uglavnom video sadržaje koji bi trebalo da imaju informativni karakter. Pomenuta objava je zapravo ista vest koju je objavio „Alo“ samo u audio formatu, praćenom fotografijom.

Video je imao čak 27.000 pregleda u tri dana. Komentari onih koji prate ovaj kanal su baš kao i sam naslov, panični i često sadrže uvredljive opaske, iako sama vest ne bi trebalo da isprovocira takvu reakciju, piše Radio Mitrovica Sever.

Ovaj medij navodi da se postavlja pitanje koliko ljudi zapravo klikne na video da odsluša vest, a koliko njih reaguje samo na ono što piše u naslovu videa?

I ostali naslovi na ovom kanalu su sporni, senzacionalistički i krajnje neprofesionalni, navodi se dalje.

Radio Mitrovica SeverPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.