EULEX: U toku istrage o Simonsu kao i istraga o njegovim navodima

Nakon što su kosovski mediji preneli vest lista "Le Monde" da je EULEX-ov sudija Malkolm Simons (Malcolm Simmons) podneo ostavku zbog "korupcije unutar misije", oglasio se EULEX. Simons je tokom protekle godine bio predmet više nezavisnih istraga u kojima se navode ozbiljne optužbe protiv njega, saopštila je ova misija. I navodi koje je izneo ovaj sudija uzeti su u obzir i rezultovali su tekućom istragom. Ipak, on svoje tvrdnje nije još uvek potkrepio dokazima, dodaju.

Istrage protiv Simonsa sprovodi tim koji se nalazi u Briselu, i kojim, navode iz EULEX-a – predsedava bivši sudija Evropskog suda pravde.

"Ovi navodi su u raznim fazama istrage, a neki od njih prosleđeni su Disciplinskom odboru i trenutno čekaju njegovu odluku. Ostali su u toku," dodaje se u saopštenju.

EU i EULEX, ističu iz ove misije – sprovode politiku nulte tolerancije prema "neprimerenom ponašanju i pogrešnim postupanjima" i svi članovi Misije su odgovorni za svoje postupke:

"Prema tome, svi navodi koje je nedavno izneo g. Simons uzeti su u obzir podjednako ozbiljno i rezultovali su tekućom istragom koja se sprovodi na isti način, kao i istrage protiv njega, odnosno  u skladu sa važećim okvirom, Kodeksom ponašanja i discipline koji važi za sve Civilne misije i koji je Savet usvojio meseca jula 2016. godine. Od g. Simonsa je zatraženo da pruži sve dokaze koje poseduje kako bi potkrepio svoje navode, međutim – nažalost – on to još nije učinio."

"EULEX ne prejudicira ishod tekućih istraga i pozdravlja njihove zaključke koji će na odgovarajući način biti objavljeni javnosti," zaključuju.

Prethodno se oglasila i portparolka EU, Maja Kocijančič, sa porukom identičnoj onoj iz EULEX-a – ova misija ima nultu toleranciju za optužbe i pogrešno ponašanje svih članova misije, optužbe su istražene i prijavljene disciplinskom odboru.

Ovo, međutim, nije prvi put da pravosudni radnici ove misije iznose u javnost navode o navodnoj korupciji u ovoj misiji. To je prethodno učinila i tužiteljka Marija Bamije, koja je, u međuvremenu, kako ona tvrdi, zbog toga i suspendovana. Detaljnije o njenom slučaju čitajte na našoj tematskoj stranici "Korupcija u EULEX-u".

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.