EULEX: Prva presuda za silovanje kao ratni zločin

Dve osobe su osuđene zbog silovanja šesnaestogodišnjakinje tokom rata na Kosovu, dok je njihovo delo tretirano kao ratni zločin, što je prva takva presuda na Kosovu, saopšteno je iz EULEX-a.  
 
"Oboje okrivljenih u predmetu, osuđeni su za silovanje kao ratni zločin, i to je prva takva presuda na Kosovu. Dok je za sve svedoke tužilaštva bilo potrebno mnogo hrabrosti da svedoče, još više hrabrosti je bilo potrebno preživeloj žrtvi silovanja," navodi se u saopštenju EULEX-a.   
 
U saopštenju se dodaje da je identite žrtve tokom celog postupka bio zaštićen, da joj je dozvoljeno da svedoči na zatvorenom saslušanju, te da se tužilac nada da će ova presuda podstaći i druge žrtve da govore o seksualnom nasilju koje su pretrpeli tokom rata. 
 
"Tužilac se nada da će ova presuda podstaći druge hrabre muškarce i žene da progovore o seksualnom nasilju, koje su pretrpeli tokom rata, bez obzira na to ko su bili počinioci  nasilja", stoji u saopštenju misije vladavine prava na KiM, u kojem nema nikakvih detalja o počiniocima zločina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.