EULEX: Naš mandat garantovan međunarodnim dokumentima

Mandat EULEX-a na Kosovu garantovan je kosovskim i međunarodnim zakonima, kao i odlukom Evropskog saveta, navodi se u odgovoru ove misije vladavine prava Euronews-u Albanija, prenosi Zeri.

Pored toga, za Euronews Albanija iz ove misije su poručili i da je EULEX voljan da nastavi saradnju sa vladom Kosova, podsećajući je da je Kosovo, u sporazumu o Stabilizaciji i pridruživanju preuzelo obavezu da sarađuje sa EU i jača institucije vladavine prava.

Mandat EULEX-a istekao je neće biti produžen, saopštio je Kabinet kosovskog predsednika, Hašima Tačija, dva dana nakon što je Kancelarija specijalnog tužioca u Hagu objavila da je sudu podnela na ispitivanje optužnicu za ratne zločine protiv Tačija, Kadrija Veseljija iz drugih lica uz naglasak da su Tači i Veselji imali „tajne pokušaje“ da ukinu zakon na osnovu kog funkcioniše ovaj sud.

Kada je juna 2018. poslednji put došlo do razmene pisama sa tadašnjom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, predviđen je završetak izvršnog mandata misije i smanjenje uloge kao „pratioca i savetnika“ – saopšteno je tada iz kosovskog predsedništva.

„Mandat misije EULEX ističe 15. juna 2018. godine, a naredna će biti usredsređena na završetak potpunog prenosa nadležnosti na kosovske organe, kao i na zaključenje misije,“ saopšteno je iz kosovskog predsedništva tada.

Mandat EULEX-a, prema tom pismu, trajao je do 14. juna 2020. do kada je ova misija imala nadležnost da nadgleda određene predmete i suđenja u kosovskim institucijama krivičnog i građanskog pravosuđa, nadgleda, podučava i savetuje Kazneno-popravnu službu Kosova, pruža operativnu podršku implementaciji sporazuma postignutih kroz dijalog koji pomaže EU i nastavi da sprovodi svoju ulogu kao druga interventna instanca za bezbednost.

Međutim, EULEX Kosovo je u skraćenom mandatu imao i zaduženje da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova.

U praksi to je značilo da je misija EULEX pružala podršku istragama Kancelarije specijalizovanog tužilaštva, što se sastojalo iz uručivanja poziva za saslušanje, ali i organizovanja saslušanja na teritoriji Kosova.

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) pokrenuta je odlukom Evropskog saveta 2008. godine, a funkcioniše u opštem okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kako su za dopisnika Koha Ditore objasnili zvaničnici iz Brisela, zbog činjenice da je EULEX osnovan u okviru Rezolucije 1244 i dokumenata Evropskog saveta koji su usvojeni pre nego je Kosovo proglasilo nezavisnost, ova misija ima status međunarodne misije.

Za Kosovo bi bilo dobro da EULEX-u da dobrodošlicu ponovnom razmenom pisama, ali to ovoj misiji nije neophodno za funkcionisanje, rekli su neimenovani sagovornici iz EU Augustinu Paljokaju.

Povezani članci:

Tačijev kabinet: Kosovu više nije potreban EULEX

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.