Euleks otkrio zaštićenog svedoka

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Kompletan dosije sa svim ličnim podacima, uključujući i identitet svedoka koji je ponudio da svedoči o ratnim zločinima i koji je prihvatio da Euleks-u govori samo anonimno, poslat je u Srbiju, prenosi "Zeri".

Euleks je otkrio identitet Albanca, svedoka za ratne zločine iako je on prihvatio da govori samo anonimno. 

On se ponudio Euleks-u za svedoka za moguće ratne zločine na Kosovu tražeći da njegovi lični podaci ne budu poslati Srbiji. 

Tužioci Euleks-a su uradili sve suprotno od onoga što je ovaj žitelj Kosova tražio i poslali njegov dosije sa kompletnim podacima u Srbiju. 

Teško kršenje ljudskih prava u ovom slučaju od samog međunarodnog mehanizma na Kosovu, potvrdio i izveštaj za 2013. Panela za praćenje ljudskih prava (PSHDNJ), organa koji treba da kontroliše odluke i uopšte aktivnosti evropske misije za vladavinu zakona. 

List "Zeri" je imao uvid u izveštaj ovog panela u kome se kaže da je "Euleks na Kosovu prekršio član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima (KEDNJ) tj. prava na poštovanje privatnog i porodičnog života u predmetu br 2011-07, i protiv Euleks-a".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.