EU: Žbogar u Briselu danas predstavio plan o "revitalizaciji mosta"

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar predstavio je danas beogradskoj i prištinskoj delegaciji na razgovorima u Briselu "o slobodi kretanja i putu napred za most u Mitrovici" tehničku procenu o tom mostu i predloge "o putu napred", saopšteno je večeras iz Kancelarije Evropske unije za spoljnu politiku. Potvrđeno je i da su se učesnici sastanka složili da se ponovo sastanu u ponedeljak, kako bi se raspravljalo o elementima sporazuma kojim se predviđa revitalizaciju mosta u narednom periodu. Tehnički dijalog Beograda i Prištine je u Briselu počeo u ponedeljak, a završiće se sastankom premijera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Ise Mustafe 23. juna.

Ni beogradska, ni prištinska delegacija nisu izdale zvanično saopštenje nakon današnjih razgovora o glavnom mitrovičkom mostu, a kako su preneli beogradski mediji, njima su predstavnici Evropske unije "preporučili da se suzdrže od izjava za medije". 

Žbogar je prošle godine, krajem jula, tokom razgovora u Briselu o Parku mira, takođe, predstavio plan za most u Kosovskoj Mitrovici, za koji su se strane na sastanku složile i koji je uključivao sledeće tačke: 

1. "Nadgledanje zakona države Kosovo"
2. "Sprovođenje tehničke procene statičke i građevinske stabilnosti mosta na Ibru"
3. "Nacrt projekta za revitalizaciju mosta i realizacija revitalizacije/popravka mosta na Ibru.

Tada je i najavljeno da će stručnjaci koje bude angažovala EU objaviti rezultate procene u septembru 2014, nakon čega se kreće sa "revitalizacijom i potpunim funkcionisanjem, kako bi se obezbedila sloboda kretanja" na mostu. Rezultati procene, međutim, javnosti nisu saopšteni do danas, niti je revitalizacija započeta. KoSSev je više puta tokom proteklih meseci upućivao zahteve Kancelariji EU na Kosovu u vezi sa ovim pitanjima, na koja nijednom do sada nismo dobili odgovor.

 


Sutra će biti tačno godinu dana od postavljanja Parka mira na glavnom mitrovičkom mostu, nakon uklanjanja trogodišnje barikade od nasipa, šuta i mobilnog kontejnera u kojima su radnici srpskih državnih institucija na smenu "čuvali most". Barikada je postavljena tokom tzv. julske krize 2011. godine kada je zvanična Priština u specijalnoj policijskoj akciji pokušala da zauzme dva tadašnja administrativna prelaza – Jarinje i Brnjak, a sada integrisanu granicu i tako, po sopstvenom priznanju, i fizički "uspostavi suverenitet na čitavoj svojoj državnoj teritoriji". Briselski pregovarački proces intenziviran je već na jesen te godine i u aprilu 2012. kao rezultat postignut je politički dogovor Beograda i Prištine – tzv. Briselski sporazum, na osnovu kojeg se do danas vodi tzv. tehnički dijalog u kojem se potpisuju konkretni sporazumi na osnovu kojih se raspuštaju državne institucije Republike Srbije na Severu, a uspostavljaju kosovske i vrši integracija radnika iz srpskih državnih institucija u kosovske. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.