EU: Poziv na prekid dijaloga nije u skladu sa obećanjima koje Priština daje

Poziv na prekid dijaloga Beograda i Prištine ne doprinosi normalizaciji odnosa i nije u skladu sa obećanjima koje Priština stalno daje, saopštila je Evropska unija. Reakcija EU usledila je nakon što je danas u Skupštini Kosova usvojena rezolucija u kojoj se traži prekid dijaloga sa Beogradom do oslobođenja nekadašnjeg komandanta "Oslobodilačke Vojske Kosova" i predsednika opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, koji se trenutno nalazi na uslovnoj slobodi u Francuskoj. Nešto ranije danas, oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Sada je jasno da je sve što su politički predstavnici Albanaca prethodnih meseci radili na podizanju tenzija bilo samo traženje izgovora da se prekine normalizacija odnosa i dijalog sa Beogradom, poručio je Đurić. Predsedništvo Srbije za ponedeljak je najavilo i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. 

"Priština je uvek bila čvrsto posvećena dijalogu i daljoj normalizaciji odnosa, zbog dobrobiti svog naroda i zato što je napredak u dijalogu preduslov za napredak puta ka EU," navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Zbog rezolucije i transformacije KBS-a sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Iz predsedništa Srbije danas je saopšteno da će u ponedeljak, 13. marta, biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog zahteva Skupštine Kosova da se prekine dijalog u Briselu.

"Predsednik će sednicu sazvati i zbog očigledne rešenosti prištinske administracije da se protivpravno, i pored protivljenja međunarodne zajednice, nastavi sa formiranjem takozvane 'vojske Kosova', čime se namerno i svesno urušavaju mir i stabilnost u regionu," navodi se u saopštenju.

Istovremeno, iz Brisela pozivaju sve političke lidere na Kosovu da nastave konstruktivan dijalog, da primene dogovore koji su do sada postignuti i da na taj način, dodaje se, "unaprede i normalizaciju odnosa i svoju evropsku perspektivu".

Đurić: Nisu svi akteri u dijalogu istinski opredeljeni za stabilnost i mir

Ranije danas, saopštenjem za javnost oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ističe da je Srbija iznenađena ovakvom odlukom institucija u Prištini i dodaje da je sada jasno da je sve što su politički predstavnici Albanaca prethodnih meseci radili na podizanju tenzija bilo zapravo, kako ocenjuje, samo traženje izgovora da se prekine normalizacija odnosa i dijalog sa Srbima i Beogradom. 

"Mi ostajemo posvećeni razgovorima kao načinu za rešavanje sporova i usklađivanje interesa sa političkim predstavnicima Albanaca, međutim posle javnog izjašnjavanja pokrajinske skupštine o pozivu na prekid dijaloga, i duboko pogrešnog i nelegalnog pokušaja formiranja tzv. kosovske vojske, belodano je jasno da nisu svi akteri u dijalogu istinski opredeljeni za stabilnost i mir," ističe Đurić, takođe. 

Rezolucija u kojoj se poziva na "suspenziju dijaloga sa Srbijom, do oslobađanja Haradinaja" usvojena je danas u Skupštini Kosova sa 78 glasova "za" i jednim protiv. U dokumentu rezolucije, koja je upućena i Evropskoj uniji, zahteva se i da "agresor" Srbija poništi sve INTERPOL-ove poternice protiv političkih ličnosti na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.