EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici, useljenje najavljeno za 2023.

izgradnja stanova u Gračanici
FOTO: Delegacija EU na Kosovu

Nastavlja se sa realizacijom projekta EU za smeštaj raseljenih i socijalno ugroženih porodica na teritoriji opštine Gračanica, koje će u nove stanove moći da se usele tokom sledeće godine, potvrdili su iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Izgradnja dve nove stambene zgrade u Suvom Dolu za 34 porodice koje već više od 20 godina žive u kolektivnom centru Padalište, prema navodima EU, ušla je u drugu fazu, te se preseljenje očekuje u septembru 2023. godine.

Pored izgradnje ove dve zgrade, u sklopu projekta EU za stambeno zbrinjavanje u Gračanici u vrednosti od 2,5 miliona evra je već završeno renoviranje 22 stana.

„Nakon toliko dugog života u veoma teškim uslovima, 34 porodice koje žive u kolektivnom centru u Gračanici konačno će dobiti domove“, rekao je ambasador EU na Kosovu Tomas Sunjog (Szuniog).

Ponosan sam što je EU u mogućnosti da pomogne i nadam se da će lokalne vlasti nastaviti da zadovoljavaju druge potrebe ove ugrožene populacije

Projekat koji finansira EU sprovodi Danski savet za izbeglice na Kosovu.

Direktorka Danskog saveta, Kristen Stec, objasnila je da su građevinski radovi počeli u julu ove godine, a da je završetak zakazan za avgust 2023. godine.

„Pored dve stambene zgrade, radovi obuhvataju i izgradnju rekreativnih zona i društvenog centra sa prostorom za učenje i igru za decu, kafića i prostora za mala lokalna preduzeća, kao i unapređenje lokalne infrastrukture“, naznačila je Stec.

U projektu učestvuje i kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak, koje je izdvojilo dodatnih 100,000 evra za građevinske radove, kao i opština Gračanica.

„Ovaj projekat u velikoj meri doprinosi misiji naše opštine da poboljša životne i socio-ekonomske uslove za ugrožena i raseljena lica i pružiće podsticaj zajednici Suvi Do“, rekla je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić zahvalivši se Evropskoj uniji i Ministarstvu za zajednice i povratak na finansiranju ovog projekta i Danskom savetu za izbeglice na njegovom sprovođenju.

Od 2002. godine pa nadalje, EU je, kako je saopšteno, na Kosovu uložila više od 77 miliona evra da podrži procese povratka i reintegracije i poboljša živote nevećinskih zajednica.

Preciziraju da je od 2016. do 2022. godine EU uložila 6 miliona evra u izgradnju socijalnih stanova za smeštaj raseljenih lica koja žive u kolektivnim centrima u opštinama Štrpce i Gračanica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.