Ešton: Dva nervozna premijera

Iza Briselskog sporazuma ne stoji Evropska unija, nego premijeri Srbije i Kosova, rekla je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton učestvujući na panelu Briselskog foruma. “Briselski sporazum nije moj, nego sporazum Ivice Dačiča i Hašima Tačija”, rekla je Ešton gostujući na forumu Nemačkog Maršalovog fonda koji jednom godišnje okuplja političke lidere s obe strane Atlantika.

Ona je izjavila da je ključna stvar za postizanje sporazuma bila što su obe strane uvidele da status kvo nikom ne koristi, a da im je ona samo pomogla da nađu zajedničko rešenje, kao i što je podrška za početak dijaloga na visokom nivou dobijena i iz Beograda i iz Prištine.

Ešton je istovremeno naglasila da ”niko nikad nije tražio da Srbija prizna Kosovo, niti od Kosova da se odrekne nezavisnosti”.

Ona se osvrnula na to kako je dijalog počeo.

“Pitala sam predsednika (Tomislava) Nikolića da li da pokušamo sa dijalogom i on se saglasio”, rekla je Ešton.

Ešton je evocirala da su na prvu rundu dijaloga u njenom kabinetu došla “dva vrlo nervozna premijera” i da je i rukovanje pri prvom susretu bilo neizvesno.

“Ipak su se rukovali, ali nismo to fotografisali”, kazala je ona i dodala: “Učinili smo sve da im ne bude neprijatno.”

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.