Eskić – Karakondžula danas u Z.Potoku – humanitarna svirka za lečenje Mihajla i Dimitrija

Foto: Fejsbuk/Humanitarni bazari-Da život pobedi

U Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku, danas će biti održana humanitarna svirka za Mihajla i Dimitrija Kragovića iz Kragujevca, dva brata koji boluju od retkih bolesti.

„Naše malo, nekome je sve“, slogan je današnje humanitarne svirke koja počinje u 18:00 a završava se u 22 časa.

Za sve prisutne sviraće Bora Eskić koji je postao poznat široj javnosti u Srbiji sa pesmom „Karakondžula“. Ovu pesmu je u više navrata u svojoj emisiji prošle godine emitovao Zoran Kesić u sklopu segmenta „Ova soba je moj karantin“.

Sam Bora Eskić oglasio se putem Instagrama i uputio poziv svima da pošalju SMS za lečenje Mihajla i Dimitrija.

Pomozimo da Mihajlo i Dimitrije dobiju šansu za srećnije detinjstvo.
 Upišimo 889 i pošaljimo SMS na 3030
 Upišimo human889 i pošaljimo SMS na 455
 160-6000000766420-77
 160600000076628594
IBAN: RS35160600000076628594
SWIFT/BIC: DBDBRSBG
 E-doniraj
 PayPal

Humanitarna fondacija „Budi human“ Aleksandra Šapića pokrenula je takođe akciju za prikupljanje sredstava za lečenje desetogodišnjeg Mihajla i šestogodišnjeg Dimitrija.

Mihajlu i Dimitriju su neophodna sredstva za transplatacije matičnim ćelijama, rehabilitacije, fizikalne terapije, banjsko lečenje, medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal, operaciju peta, ortopedska pomagala, kao i za smeštaj i putne troškove, saopšteno je iz ove Fondacije.

Stariji Mihajlo je rođen deset dana posle termina. Ocenjen je ocenom osam, imao je tri puta obavijen pupčanik oko vrata. Njegovo zdravstveno i motoričko stanje je praćeno i u sedmom mesecu kreću motorički problemi.

Pretragama pedijatar i fizijatar uočavaju generalizovanu hipotoniju. Potom dečaci odlaze na IMD gde su rađene sve analize. Sve vreme za četiri i po godine ne uspeva da se sazna uzrok hipotonije.

Mihajlo je upisan u vrtić u razvojnu grupu, svakodnevni rad sa stručnjacima dovodi ga u prilično dobro stanje.

Četiri godine kasnije, on dobija prvi napad. Odvode ga na pedijatriju KC Kragujevac. Ostaje na intezivnoj nezi. Jedna strana tela mu je non-stop podrhtavala, napade nisu uspeli da mu prekinu.

Roditelji saznaju da ima encefalitis izazvan Herpes virusom. Prošao je mesec, a njegovo stanje sve više i više se pogoršava. Hitnom intervencijom bronhoskopije na IMD uspevaju da mu spase život. Mihajlo je bio na institutu četrdeset i tri dana. Lekari su učinili sve moguće da preživi, a napade su zaustavili. Dobio je neurološku terapiju, koju je kasnije dugo koristio.

Kako je njegovo stanje bilo na kontrolama doktorka je bila zadovoljna. Sa četiri i po godine je imao samo deset kilograma. Hranili su ga preko sonde osam meseci, a kasnije je ugrađen PEG. Napredovao je u kilaži. Ali na žalost, sve što je Mihajlo bio, znao i umeo je nestalo, navode iz ove fondacije.

Sada ne sedi, ne prati pogledom, kičma mu je mnogo kriva, noge, kuk. Ali, roditelje raduje njegov osmeh, pogled koji je čist, srećan, pun ljubavi i topline. Nehranjenjem na usta, vilica se znatno izderfomisala. Povremeno ga odvode u školu gde je upisan, jer je prvi kontakt sa njegovom učiteljicom bio emotivan.

Mlađi Dimitrije na rođenju ocenjen je devetkom i uzete su mu matične ćelije iz pupčanika. Mesecima su ga pratili i bilo je sve u redu, kada je primećeno da Dimitrije ne može nogicama da se odupire.

Urađen je genski test i uzorci su poslati u Barselonu. Rezultat stiže 12.05.2017. godine, gde se saznaje dijagnoza – Leberova hereditarna optička neuropatija.

Oba dečaka i majka imaju mutaciju gena C.171>A U NDZ gen. Dimitrije u osamnaestom mesecu dobija meningitis i prolazi kroz apsolutno sve kao i Mihajlo. On je mentalno i motorički mnogo lošiji bio od brata. Takođe mu je pre dve godine ugrađen PEG.

Ne hoda, ne prati pogledom, hrani se na PEG, motorički je vrlo loš. Ova dijagnoza je teška i progresivna, mišići slabe, atrofiraju, a oba dečaka koriste metaboličku terapiju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.