Eparhija: Provalili u hram Sv. Petra i Pavla u Brodu i ispisali grafite OVK

hram Svetog Petra i Pavla u Brodu
FOTO: RTK2

Vest je ažrurirana

Kosovska policija obavestila je lokalnog sveštenika u Štrpcu da su prilikom rutinskog obilaska hramova 18. jula videli oštećena vrata na hramu Sv. Ap. Petra i Pavla u selu Brod, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska.

Kako navode, parhijski sveštenik je zatekao polomljenu bravu na ulaznoj kapiji, na silu otvorena vrata i grafite OVK u hramu.

Policija je u toku dana, uz prisustvo tima iz Prištine, izvršila uviđaj i otvorena je istraga, navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog još jednog u nizu, kako su naveli, vandalskih napada na hramove SPC na Kosovu i Metohiji.

Uputili su apel na poštovanje osnovnih verskih sloboda, kao i duhovne i kulturne baštine pravoslavnih Srba na KiM.

U međuvremenu je ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo napad na Crkvu svetog Petra i Pavla, navodeći da je na delu uvećan stepen ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na KiM-u.

„Uporedo sa agresivnom kampanjom zloupotrebe kulture i srpskog kulturnog i verskog nasleđa koju Priština vodi prema međunarodnim organizacijama, svedoci smo svakodnevnog ugrožavanja objekata Srpske pravoslavne crkve“, poručili su.

Kažu da ovaj vandalski čin predstavlja jasnu poruku pretnje, ali i da istovremeno „raskrinkava dvoličnost Prištine u njihovom jalovom pokušaju prikazivanja stanja na Kosovu i Metohiji kao sigurnog za srpsko stanovništvo i spomenike kulture“,

Podcrtali su da Priština nije u stanju da zaštiti crkve i manastire SPC od „kontinuiranih napada“, te traže hitno rasvetljavanje incidenta u Brodu i kažnjavanje počinilaca.

U 24-časovnom policijskom izveštaju objavljnom 19. jula, tj. dan nakon što je, prema navodima Eparhija, policija izašla na teren, našao se slučaj klasifikovan kao teška krađa, a koji se dogodio negde u periodu od 16. do 18. jula.

„Izvešteno je da su oštećena ulazna vrata objekta a unutar je bilo porušenih predmeta. Slučaj istražuju nadležne policijske jedinice“, navodi se u kratom saopštenju, bez preciziranja o kakvom objektu je reč.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.