Eparhija i Kancelarija za KiM: Pravoslavno groblje u Orahovcu ponovo oskrnavljeno

Eparhija Raško prizrenska
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na više grobova, saopštili su danas Eparhija raško-prizrenska i Kancelarija za KiM. Iz Kosovske policije se do sada nisu oglasili o ovom slučaju, ali nisu ni odgovorili na upit KoSSeva.

Iz Eparhije poručuju da ovo nije prvi put da je pravoslavno groblje u Orahovcu oskrnavljeno.

„Priče prištinskih vlasti o zakonu i toleranciji samo su paravan nastavljanju zatiranja svega srpskog i pravoslavnog na KiM. Ove slike i nedavni grafiti u Prištini su stvarna slika sve goreg stanja i bezbednosti“, navode u obajavi na Tviteru.

Odmah zatim oglasila se i Kancelarija za KiM navodeći da je polomljene nadgrobne ploče i srušene krstove primetila osoba koja je otišla majci da zapali sveću.

„Ovo groblje učestalo se nalazi na udaru vandala. Šta porodice nekako poprave, albanski ekstremisti preko noći poruše o čemu svedoči i slučaj porodice Šarić, čije su humke učestalo rušene“, poručuje u svom saopštenju direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Kaže da nasilje nad Srbima danas dobija iznova i „svoju insitucionalnu podršku od strane albanskih političara u Prištini“.

„Nesporno je da političari u Prištini svojim zapaljivim izjavama, neodmerenim reakcijama i odbijanjem dijaloga inspirišu ovakve incidente, koji se, po pravilu, prelamaju preko leđa Srba koji žive južno od Ibra“, smatra Petković.

„Realnost u kojoj Srbi žive jeste da gotovo da nema ni jednog jedinog nadgrobnog spomenika ili krsta koji nije oštećen na groblju u Orahovcu, a isto tako gotovo da ne prođe ni jedan jedini dan da se ne dogodi neki incident na prostoru Kosova i Metohije, čije su mete Srbi, njihova imovina, crkve i grobovi“

Podsetili su da su prethodne nedelje ispisani grafiti na hramu Hrista Spasa u Prištini –  „Isus mrzi Srbe“ i „Simbol šovinizma“, a kako navode, pred očima Kosovske policije.

„Očigledno je da antisrpsko raspoloženje, praćeno izraženim verskim ekstremizmom, uzima maha u Prištini, koja svojim (ne)delima direktno inspiriše i navodi na ovakve slučajeve“, dodao je.

Upitao je Prištinu na kraju saopštenja – kako misli da zaštiti srpske crkve, kada ne može da sačuva ni srpske grobove?

KoSSev portal obratio se pisanim putem Kosovskoj policiji povodom navoda Eparhije i Kancelarije za KiM. Međutim, do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.