Energetski kolaps usred leta, KEDS kupio struju u vrednosti od 5 miliona evra za dve nedelje

FOTO: KoSSev/Dalekovod
FOTO: KoSSev/Dalekovod

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Čini se da je energetska kriza ove zime neizbežna. Sa smanjenjem domaće proizvodnje i povećanjem cena na međunarodnim tržištima, Kosovo će imati problem da se snabde električnom energijom. Ono se i leti nalazi u teškoj situaciji. U odnosu na isti period prošle godine, energenti su poskupeli sedam puta. KEDS je govorio o teškoj situaciji koja čeka zemlju.

Kosovo ove godine čeka još teža zima nego prošle. Energetska situacija u zemlji je sve gora.

Trenutno, Kosovska energetska korporacija proizvodi energiju sa dva bloka, pošto radi popravke/revizije za zimsku sezonu.

U takvoj situaciji, KEDS mora da kupuje više struje u inostranstvu.

Portparol KEDS-a Viktor Bužala (Buzhala) rekao je Gazetu Ekspres da se u poslednja tri dana situacija pogoršala, jer je došlo do pada domaće proizvodnje i povećanja cena na međunarodnim tržištima.

Prema njegovim rečima, cena je sada dostigla i do 700 evra po MWH. U istom periodu prošle godine cena megavata je bila oko 100 evra.

U takvoj situaciji, obratio se potrošačima sa zahtevom.

„Međutim, tokom poslednja tri dana situacija se pogoršala u dva pravca: dolazi do smanjenja lokalne proizvodnje i velikog povećanja cena na međunarodnim tržištima, gde je energija u vršnom vremenu dostigla i do 700 evra/MWH. Ovo stvara tešku situaciju i pokazatelj je velikih poteškoća koje sistem čekaju tokom zime. Zbog toga apelujemo na sve potrošače da svoje prostorije unaprede za alternativno grejanje, koje je, osim što je jeftinije, i bezbednije“, rekao je Bužala za Ekspres.

Bužala je pokazao da je u poslednje dve nedelje direktno uveženo više od 13,000 MVh energije, što je koštalo oko 5 miliona evra.

U međuvremenu, kaže da je deo uvoza preusmeren i da će platiti krajem ovog meseca.

Zemlje od kojih su kupovali energiju su Mađarska, Hrvatska i Grčka.

„Uvoznu energiju nabavljali smo sa regionalnih berzi koje se direktno bave strujom, jer nam je najjeftinija. U poslednje dve nedelje uvezeno je preko 13,00 MWH. Za ovaj energent potrošeno je oko 5 miliona evra. Ovo je samo direktan uvoz, jer je drugi deo preusmeren, koji ćemo platiti krajem meseca. Energija je kupljena od Mađarske, Hrvatske i Grčke“, kaže se u Bužalinim odgovorima Ekspresu.

Gazeta Express je poslala pitanja i KEK-u kako bi se informisala o pripremama za zimsku sezonu, ali su iz ove kompanije zatražili da se pozovu na saopštenje koje su objavili sinoć.

KEK je ovim saopštenjem saopštio da radi popravke/revizije svih proizvodnih jedinica prema planu za uobičajene pripreme za zimsku sezonu.

Što se tiče obustavljanja jedinice A-5, KEK je rekao da je to bilo planirano.

„S tim u vezi, blok A-5 je zaustavljen radi pregleda i remonta, pa je ovo zaustavljanje izvršeno po planu revizije u skladu sa ažuriranim planom remonta i revizija, uz potpuno poštovanje ugovornih obaveza prema dobavljaču. Štaviše, danas smo zamenili proizvodnju ove jedinice iz depoa u KESH i KEK trenutno nudi raspoloživi kapacitet od oko 515 MWH/h. Dakle, količina koju je KEK ponudio javnom snabdevaču je ista ona koja je ponuđena juče. U međuvremenu, vrše se neophodne pripreme da se jedinica A3 vrati u rad po planu“, navodi se u saopštenju KEK-a.

A ako cene na međunarodnim tržištima nastave da rastu, energija na Kosovu može postati skuplja. S takvom situacijom zemlja se suočila i početkom ove godine.

Predsednik Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku Imer Zejnulahu (Ymer Zejnullahu) rekao je pre dva dana da trenutno nisu ispunjeni kriterijumi za vanredno preispitivanje tarifa, ali da tako nešto nije isključeno u budućnosti.

Zejnulahu nije isključio mogućnost da struja ponovo poskupi.

„One zavise od uvoznih cena, a uvozne od međunarodne razmene, pa kad god su ispunjeni zakonski uslovi, trenutno još nisu ispunjeni za vanredno razmatranje ni za ovu godinu. Završili smo vanredan pregled u februaru ove godine i imamo stabilno napajanje. Spremamo se za snabdevanje strujom i za sledeću godinu sa potencijalima koje imamo kod lokalnih proizvođača. Zakon tako kaže. Krajem prošle godine otvorili smo vanrednu reviziju i ispunili je u februaru ove godine. Trenutno, do sada, nisu ispunjeni zakonski uslovi ili kriterijumi za još jednu vanrednu reviziju. Dakle, ovo je odgovor koji mogu dati do ovog trenutka. Ali izuzeci se ne prave svaki put, jer ne zavise od RUE i od cene energije i gasa“, naveo je Zejnulahu.

Inače, skupe tarife su stupile na snagu 9. februara i trajaće do 31. marta sledeće godine.

Sa ovim tarifama, potrošači koji potroše više od 800 kVh energije suočavaju se sa visokim troškovima energije.

Ovi kupci će morati da plate 5,9 centi za nisku stopu i 12,52 centa za visoku.

Onima koji budu potrošili struju do 800 kVh neće se naplaćivati po novoj ceni, dok će se onima koji budu preko 800 kVh, naplaćivati samo potrošen iznos iznad ove vrednosti.

„Maloprodajne tarife električne energije za potrošače koji nisu domaćinstva, u okviru Univerzalnog servisa, ostaće iste kao prošle godine. Tarife za potrošače u domaćinstvu, za nivo potrošnje do 800 kVh mesečno, ostaju iste, dok će se razlika u potrošnji iznad 800 kVh mesečno naplaćivati po niskoj stopi (noću) od 5,9 centi i visokoj stopi (u toku dana) od 12,52 centa“, saopštio je RUE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.