Eljezi: Do sada odbijeno 9.049 glasova iz dijaspore, ubrzo kreće brojanje

Eljezi
FOTO: Ekonomia online/Printscreen
Eljezi: Do sada je odbijeno 9.049 koverti sa glasačkim listićima

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

U Centru za brojanje i rezultate do sada je odbijeno 9.049 koverti sa glasačkim listićima, dok je 22.326 koverti prihvaćeno kao važeće, prenosi Ekonomia Online.

To je saopštio Valjmir Eljezi, portparol CIK-a, u izjavi za medije u ponedeljak popodne.

„Služba za glasanje nastavlja svoj rad u Centru za brojanje i rezultate koji procenjuje oko 43.500 paketa sa glasačkim listićima, koji su tokom perioda glasanja primljeni poštom. Kroz ovaj postupak moći ćemo da odredimo broj glasačkih listića koji su stigli iz inostranstva. Do sada je otvoreno 19.168 paketa sa glasačkim listićima i podvrgnuto je procesu ocenjivanja, koji, kao što znate, može sadržati više od jedne koverte sa glasačkim listićima po paketu. Nakon procene odobreno je 22.326 koverti sa, dok je odbijeno 9.049 koverti sa glasačkim listićima“, rekao je on.

Eljezi je takođe ukazao na razloge odbijanja ovih koverti.

„Razlozi za njihovo odbijanje su različiti. Neke od ovih paketa poslale su osobe koje nisu registrovane kao glasači van Kosova; neke druge jer su ih poslale osobe koje su u periodu za prijavu odbijene. Takođe, u nekim slučajevima pakete su slali neidentifikovani glasači (grupno glasanje); ili su uz paket koji su poslali priložili nevažeća dokumenta“.


Eljezi o početku brojanja uslovnih glasova i glasova iz dijaspore

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi nagovestio je kada će početi brojanje uslovnih glasova i glasova iz dijaspore. Kaže da se to neće dogoditi za najmanje nedelju dana.

„Verujemo da ćemo nakon završetka postupka ponovnog prebrojavanja biračkih mesta, koji će trajati od 4 do 5 dana, moći da počnemo sa brojanjem glasova, pod uslovom da postoji oko 32.000 koverti i glasova koji su stigli iz inostranstva“, rekao je on za RTK.

„Trenutno nastavljamo proces ocenjivanja paketa sa glasačkim listićima iz inostranstva“, dodao je on.

„Dakle, po završetku procesa ponovnog brojanja verujemo da će sve biti spremno za započinjanje brojanja uslovnih glasova, glasova osoba sa posebnim potrebama i glasova koji su dolazili poštom van Kosova tokom perioda od 2. do 12. februara“, naglasio je Eljezi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.