EKSKLUZIVNO: Srbi traže preraspodelu granica Mitrovice

Izvor: Veriu.info (tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Pored podela na južnu i severnu opštinu Mitrovica, razdvajanje ima za cilj još veće zlo. Prema Briselskom sporazumu, južna i severna Mitrovica do 10. oktobra treba da sprovedu određivanje katastarske granice, što pada sutra. Međutim, glavni problem jeste zahtev Srba koji žele da izađu izvan Ahtisarijevog plana, kako bi ponovo redizajnirali granice ove dve opštine, što podrazumeva ponovnu podelu Mitrovice. 

Pouzdani izvori Veriu.info rekli su da srpska strana taj proces uslovljava izmeštanjem granice na reci Ibar, prema kojoj će sela Suvi do, Gušavci i Vinarce, koji se nalaze sa druge strane Ibra, a prema Ahtisarijevom planu pripadaju opštini Južna Mitrovica, ostati u opštini Severna Mitrovica.

Takođe prema ovom zahtevu, sve preko reke Ibar 'dopuniće' srpsku severnu opštinu. Veriu.info saznaje da će se predsednik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, pod pritiskom ove situacije, tokom današnjeg dana sresti sa odborničkim grupama opštine Mitrovica u cilju izgradnje zajedničkog stava kojim se ne bi dozvolila nova preraspodela Mitrovice.

 



KoSSevDo 10. oktobra Severna i Južna Mitrovica rešavaju gde su im granice



 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.