Egipatski ministar sa Dačićem o „zamrzavanju priznanja“, a s Prištinom o „jačanju diplomatskih odnosa“?

Ivica Dačić
FOTO: Ana Paunković

Priznanje Kosova od strane Egipta je zamrznuto, još jednom se juče oglasio predsednik srpskog parlamenta Srbije, Ivica Dačić, uz naznaku da je tako nešto još ranije dogovorio sa ministrom spoljnih poslova ove zemlje, Samehom Šukrijem (Sameh Shoukry). U istom danu, stiže mu optužba iz Prištine o „srpskom nezakonitom lobiranju obećanjima oružja“, ali i podsećanje na jedan Tvit bivše kosovske ministarke koja je sa tim istim egipatskim ministrom razgovarala o produbljavanju diplomatskih veza Kosova i Egipta. 

Priznanje Kosova od strane Egipta nije aktivirano; Ovo priznanje je zamrznuto – poruke su predsednika Predstavničkog doma Egipta, odnosno predsednika srpskog parlamenta koje su tokom vikenda poslate iz Egipta.

Parlamentarna delegacija Srbije, predvođena predsednikom Skupštine, Ivicom Dačićem, boravila je u subotu i nedelju u poseti ovoj zemlji. Prvog dana posete, Dačić se sastao sa predsednikom Predstavničkog doma Egipta, Hanafi El Gebalijem.

Jedna od tema razgovora bila je i Kosovo, tj. priznanje Egipta koje je prema zvaničnim podacima kosovskog ministarstva spoljnih poslova dobijeno još 2013. godine.

Međutim, El Gebali je kazao da samo priznanje „nije aktivirano“, te da je ono dato u posebnim istorijskim uslovima.

„Nakon revolucije 30. juna koju je izveo egipatski narod, situacija je promenjena i ovo priznanje nije aktivirano“, kazao je predsednik Predstavničkog doma Egipta.

Odmah zatim, Ivica Dačić je dodao da samo priznanje Egipta nikada nije „operacionalizovano“. Poručio je da je u poslednjim danima vladavine Muhameda Mursija, pod uticajem Muslimanske braće, saopšteno da je Egipat priznao nezavisnost Kosova, ali da posle dolaska predsednika Sisija na vlast nikakvi dalji koraci u operacionalizaciji te odluke nisu sprovođeni – „nisu uspostavljeni ambasada i diplomatski odnosi“.

Dačić je i juče preneo slične poruke, a nakon razgovora sa predsednikom Egipta, Abdelom Fataha el Sisijem. Kazao je da mu je Sisi direktno potvrdio da Egipat ostaje pri stavu da je odnos ove zemlje prema Kosovu „u statusu zamrznutog priznanja“.

Dačić je ujedno kazao i da je lično on, još u vreme kada je bio ministar spoljnih poslova Srbije, dogovorio sa svojim egipatskim kolegom koji je i sada ministar spoljnih poslova, Samehom Šukrijem, da odnos ove zemlje prema Kosovu bude „jedna vrsta zamrzntog priznanja, da Egipat ne glasa i ne podržava Kosovo u međunarodnim forumima“.

„Danas smo još jednom dobili zvaničnu potvrdu da će to biti politika Egipta i u narednom periodu“, kazao je juče predsednik srpskog parlamenta.

Izjave iz Egipta izazvale su reakciju u Prištini. Meljiza Haradinaj Stubla, bivša kosovska ministarka spoljnih poslova, optužila je Dačića da lobira obećanjima „zastarelih donacija oružja“, ali i da nije uspeo u tome da poništi priznanje Kosova.

„U svetlu nedavnog neuspelog pokušaja Ivice Dačića da dobije takozvano ‘poništavanje priznanja’ Kosova lobiranjem sa nezakonitim obećanjima zastarelih donacija oružja, sećam se veoma dobrog telefonskog razgovora sa ministrom spoljnih poslova Egipta, pre godinu dana“, poručila je Stubla na Tviteru.

Za razliku od Dačićevih navoda o njegovom dogovoru sa egipatskim ministrom spoljnih poslova, te poruke da samo priznanje nikada nije „operacionalizovano“, Stubla iznosi druge detalje i podseća na svoj razgovor sa Samehom Šukrijem iz oktobra 2020, u vreme kada je još uvek bila ministarka spoljnih poslova Kosova.

„U veoma značajnom razgovoru sa egipatskim ministrom spoljnih poslova izrazila sam zahvalnost na principijelnoj odluci Egipta o priznanju Kosova iz 2013. godine. Razgovarali smo o modalitetima za produbljivanje i jačanje naših bilateralnih političih i diplomatskih veza u bliskoj budućnosti“, poručila je tada Stubla“.

Pročitajte još:

Dačić: Egipat ostaje pri „zamrznutom priznanju“; Stubla: Neuspeli pokušaj Dačića da Egipat poništi priznanjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.